Home / Actual / Expoziția ”Luxul necesar – Podoabe ale haiducilor, oșenilor, mocanilor, sașilor și cărăușilor împărăției” poate fi admirată în Brașov

Expoziția ”Luxul necesar – Podoabe ale haiducilor, oșenilor, mocanilor, sașilor și cărăușilor împărăției” poate fi admirată în Brașov

Muzeul de Etnografie Brașov și Muzeul Județean Satu Mare propun brașovenilor și turiștilor o incursiune în lumea de demult, când comunitățile au scris istorie și au construit averi tranzitând mărfuri, cunoștințe și turme de animale între Occident și Orient.

Expoziția poate fi admirată până la sfârșitul lunii ianuarie, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, de miercuri până duminică (9.00 – 17.00), cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare.

Expoziția ”Luxul necesar – Podoabe ale haiducilor, oșenilor, mocanilor, sașilor și cărăușilor împărăției” evidențiază fenomenul social prin etalarea bogăției și a statutului social, fenomen care se manifestă mai ales prin costumul ceremonial. Expoziția pune față în față elemente identitare ale unor comunități la care etalarea bogăției este strâns asociată cu imaginea de om întreprinzător, harnic și cinstit.

Din zona Brașovului sunt evidențiate comunitățile de negustori sași, precum și cele ale oierilor mocani și ale ceangăilor cărăuși din zona Șaptesate. Orașele săsești din Transilvania au fost conduse în Evul Mediu de patriciatul săsesc.

După modelul orașelor germane, pentru a marca statutul social deosebit, patriciatul săsesc transilvănean a impus, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, regulamente de îmbrăcăminte. Astfel, materialele scumpe și de import erau rezervate exclusiv clasei superioare a patricienilor. În secolul al XVIII-lea, când aceste regulamente sunt eliminate, elemente de port boieresc și princiar au fost preluate de românii înstăriți din zona Săcele și Șcheii Brașovului și de către ceangăi. Cei din urmă se inspiră, în egală măsură, și din portul tradițional săsesc.

Din zona Sătmarului sunt prezentați oșenii, care formează o comunitate care a acumulat averi la munci grele în țară și în străinătate. Cu banii câștigați, și-au cumpărat terenuri și costume tradiționale foarte scumpe. Din zona Careiului și din zona Hajdú-Bihar sunt prezentate comunitățile de haiduci, cele de păstori și de militari, care au dobândit privilegii și au mânat turme mari de vite spre zone din Europa Centrală.

Dorința de prosperitate a putut fi materializată prin muncă și perseverență, provocările apărute stimulând inteligența și curajul înaintașilor care au pornit pe acest drum. Vizitatorii expoziției vor afla cu surprindere că spiritul de inovație și spiritul de aventură ce au caracterizat omul modern nu s-au manifestat doar pe mări și oceane, ci și în interiorul continentului european, la zona de contact dintre ”Occidentul rațional și Orientul fantastic”.

LIDL și Banca pentru alimente fac colectă și la Săcele. Toate produsele ajung la persoane defavorizate sau în comunități vulnerabile

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia