Home / Actual / Expansiune sau gogoși electorale? Săcelele vrea administrarea enclavei Dâmbu Morii. Chiar și cu forța!

Expansiune sau gogoși electorale? Săcelele vrea administrarea enclavei Dâmbu Morii. Chiar și cu forța!

Primăria a demarat discuțiile pentru clarificarea situației administrative a enclavei de 14 ha de la Dâmbu Morii, astfel încât aceasta să ajungă în proprietatea UAT Săcele, spune un comunicat al Primîriei Municipiului.

Încă din anul 2010, din mandatul primarului Radu Nistor, există un Ordin al Prefectului pentru actualizarea limitelor administrative între UAT Săcele și UAT Predeal, care stipulează includerea enclavei Dâmbu Morii în teritoriul administrativ al UAT Săcele.

După această hotărâre, nu s-au mai realizat însă demersurile administrative și juridice pentru a se și concretiza, astfel încât zona a rămas în administrarea orașului Predeal.

Primarul  Virgil Popa spune că negociază. Dar cu cine face asta?

Toamna aceasta administrația săceleană declară că a început discuțiile cu Primăria Predeal pentru a clarifica situația administrativă a întregii enclave Dâmbu Morii.

Dar cu cine a negociat Virgil Popa, nimeni nu poate știi, asta deoarece Predealul este în acest moment un “sat fără câini”.

Oraşul Predeal este a doua localitate din judeţul nostru care ar putea să rămână fără Consiliu Local, după ce prefectul Braşovului, Marian Rasaliu a anunţat că va fi declanşată procedura de dizolvare a acestuia.

Reamintim că din anul 2017 Predealul nu are un primar, atribuţiile acestuia fiind exercitate în acest moment de viceprimarul Sebastian Fleşieru, care, şi el, este în judecată cu Prefectura Braşov.

Fleşieru este al treilea viceprimar cu atribuţii de primar al Oraşului Predeal, el fiind numit pe această funcţie după ce alţi doi şi-au pierdut mandatul.

Cine va valida oare la Predeal planurile expansioniste ale lui Virgil Popa? 

Planuri de milioane de lei pentru Dâmbu Morii

Primăria Săcele vrea să amplaseze aici un Centru de Informare Turistică, ținînd cont că este zona cu cea mai mare afluență de turiști din Săcele.

De asemenea, anul viitor se vor repara și cei 160 m de drum (de la barieră până la podul peste Șipoaia).

După preluarea de către Primăria Municipiului Săcele a întregii enclave Dâmbul Morii, prioritar va fi refacerea drumului de 490 m, astfel încât accesul spre zona 7 Scări să fie unul facil.

Toate acestea planuri expansioniste vor costa milioane de lei, deocamdata neexistand public vreun document care sa ateste exact care vor fi eforturile bugetare ale municipiului Sacele.

Trecut împărțit. Predealul nu cedează un metru de teren!

Zona Dâmbu Morii aparţine unităţii administrativ-teritoriale Predeal din anul 1968, fiind supusă unui transfer către administraţia Săcele în urma unui protocol semnat între Predeal, Săcele şi Braşov.

Acest protocol nu are însă valoare de decizie definitivă, el fiind nefinalizat într-o hotărâre de guvern conform legii, deoarece orice modificare de UAT (unitate administrativ teritorială) se poate face doar în urma unui referendum local.

În zona Dâmbu Morii sunt peste 400 de locuitori ce se confruntă cu probleme de infrastructură majore.

Apa potabilă este de fapt captată direct din albia unui pârâu din zonă, calitatea acesteia fiind îndoielnică, asemănătoare unei “cafele cu lapte” cum spun locuitorii, drumurile sunt pline de gropi sau neasfaltate, iar canalizarea lipseşte în totalitate.

Cu toate acestea zona are un potenţial major, fiind amplasată la marginea DN1, într-o zonă frumoasă, cu potenţial turistic major, pe drumul către Masivul Piatra Mare şi Canionul 7 Scări, motiv pentru care şi administraţia din Predeal şi-a manifestat dorinţa de a păstra această zonă în propria administrare, contrar dorinţelor locuitorilor care vor să vină la Săcele.

(VIDEO) Reciclare la grămadă? Ce bataie de joc la Săcele!

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia