Home / Actual / Editorial: Domnilor, miroase a naţionalism!

Editorial: Domnilor, miroase a naţionalism!

Afirm din start: După cum puteţi vedea din indicatorul din poză, oricum în Săcele ne cam facem de râs! Bilingv! (sau nu).

Un subiect aparent banal, minor chiar, a inflamat spiritele în comunitatea online săceleană.

Totul a pornit de la o postare a consilierului Gellért Géczi, cel care a anunţat că în numele organizaţiei UDMR Săcele a reclamat amplasarea în oraş, la intrarea dinspre Braşov, a unui indicator ce nu respectă legile în vigoare.

Este vorba de neafişarea şi a denumirii în limba maghiară a Municipiului Săcele!

“Dura lex, sed lex” sau “Aspră e legea, dar e lege!” ulterior transformat in mai romanescul “Unde-i lege. nu-i tocmeală” spune un proverb roman.

Ne place, nu ne place … litera legii este sfântă şi trebuie aplicată, iar Primăria Municipiului Săcele va face probabil toate diligentele pentru a modifica eroarea. Dacă nu, s-ar putea ca instituţia să-şi asume nişte riscuri de natură juridică.

Însă naţionalismul local, acest foc lăuntric ce-i macină pe mulţi, a izbucnit pe Facebook, acolo unde replicile acide la adresa iniţiativei nu s-au lăsat prea mult aşteptate:

 Dacã văd vreun indicator scris in bozgoreste prin Săcele, il distrug!”

“Puteti să vă mutati in Ungaria …. acolo scrie numai in maghiară :)))))”

“Astiă sunt sovini nostrii, i-am acceptat i-am respectat mai mult decat in alte tări si ei nu vor decat să fie mai presus decat noi!”

Doamnelor si domnilor, nici naţionalismul şi nici iredentismul nu rezolvă probleme administrative!!

Nu astfaltează gropi, nu rezolvă problema lipsei creşelor, nu reglează preţul apei sau calitatea acesteia şi nici nu ţin loc de un transport în comun modern.

Atât naţionalismul, cât şi iredentismul stârnesc sentimente amestecate. Iar în plină dezbatere publică sentimentele umbresc filonul logic al argumentelor.

Până la urmă, cine are dreptate într-o discuţie? Cel care striga mai tare sau cel care aduce cele mai bune argumente?

Am scris acest editorial în timp ce am savurat un pahar de bere Tiltott Igazi Sör, bucurându-mă sincer că trăiesc într-o zonă a României unde diversitatea etnică ne-a adus plus-valoare.

Si staţi liniştiţi, impozitele şi taxele în Săcele sunt la fel şi dacă eşti roman şi dacă eşti maghiar! Cu sau fără plăcuţe bilingve!

Dar şi LEGEA ESTE ACEEAŞI PENTRU TOŢI! Si trebuie aplicată!

↓ Citeste si despre un sacelean si cum a fost el prins de politie ↓

Săcelean prins după ce a furat un telefon și s-a pozat cu el!

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply