Home / Actual / Despre promenada din centrul oraşului Săcele: Pro şi Contra!

Despre promenada din centrul oraşului Săcele: Pro şi Contra!

În ultima perioadă, un material publicat pe diverse canale media readuce în discuţie intenţia de a transforma zona străzii Al.I Lapedatu din centrul oraşului Săcele, într-o zonă de promenadă (pietonală), acest aspect urmând a restricţiona accesul auto în zonă. Atât pe site-ul newsbv.ro, cât şi într-o mică publicaţie cu apariţie sporadică numită “Gazeta de Săcele”, consilierul local Bogdan Motoc (foto jos) a adus câteva argumente referitoare la oportunitatea unei promenade în zona Piata Libertăţii (statuia din Cernatu).

bogdan

provocare

Deoarece nu este prima dată în ultimii ani când se discută acest subiect, deşi toate tentativele anterioare s-au oprit după dezbaterile publice, când opinia săcelenilor prezenţi a fost de a se opune acestei schimbări radicale a zonei, aş dori să aduc câteva argumente CONTRA, dar şi să adresez întrebări legitime referitoare la oportunitatea acestei propuneri:

 1. În zona centrului istoric există nenumărate afaceri mici ce vor fi afectate de închiderea circulaţiei. Majoritatea riscă să dea faliment din pricina faptului că îşi vor pierde din clienţi, aceştia neputând ajunge la ele. Restaurante, baruri, fast-fooduri, bănci, service-uri, magazine de instalaţii, de prezentare sau magazine de profil alimentar … toate trebuie aprovizionate de către maşini, unele chiar de mai multe ori pe zi. Dacă accesul auto este îngrădit aceste mici întreprinderi vor suferi foarte tare. Cine va fi tras la răspundere pentru eventualele închideri de afaceri?
 2. Centrul istoric corespunde la Săcele cu centrul administrativ. Aici avem primăria, băncile, finanţele publice, școli, grădinițe sau notarii publici. Închiderea sau limitarea rutieră va însemna o îngreunare a accesului săcelenilor la aceste instituţii vitale pentru viaţa de zi cu zi.
 3. Parcarea în zonă este oricum una haotică şi aglomerată. Unde vor opri toţi cei din zonă, locatarii, angajaţii afacerilor din zonă, clienţii acestora şi colaboratorii? Zilnic, pe strada Al.I.Lapedatu sunt aproximativ 80 de maşini parcate, unde vor merge aceste maşini?
 4. Ideea de a organiza concerte în zona centrală a oraşului contravine cu trendul din ţările civilizate de a scoate evenimentele de anvergură în afară zonelor dens populate sau a celor istorice. Să spui că avem nevoie de o pietonală în centru ca să putem pune aici o scenă şi pentru a organiza concerte, fără a avea nişte zone tampon de securitate, WC-uri publice sau spaţii de parcare este o iresponsabilitate. Vrem să transformăm zona Cernatu într-o mare ţigănie?
 5. La prima încercare de a impune acest proiect, majoritatea covârşitoare a locatarilor din zonă, precum şi proprietarii de afaceri s-au opus vehement. Dacă aceştia nu sunt de accord, cine are dreptul de a le băga pe gât un astfel de proiect? Şi dacă aceştia se vor adresa instanţei şi vor câştiga un eventul process şi despăgubirile aferente, cine le va plăti? Comunitatea săceleană sau iniţiatorul acestui proiect?
 6. Cine poate oferi garanţii că nu se vor pierde locuri de muncă? Afacerile din zona însumează peste 300 de angajaţi. Dacă în urma transformării zonei în promenadă, îşi vor pierde locul de muncă o parte din aceştia, cine îşi asumă această problemă socială? Trăim vremuri de criză economică, în care fiecare leu şi fiecare loc de muncă este foarte important! Nimeni nu are dreptul să pună în pericol locul de muncă al unui alt om.
 7. Este promenadă o prioritate pentru săceleni? Am rezolvat celelalte probleme din comunitate şi dorim cu toţii să facem o plimbare prin centru? Am scăpat de gropi, de câinii străzii, am modernizat transportul, asigurăm siguranţă cetăţeanului şi multe altele? Nu ar trebui să ne concentrăm asupra acestor probleme?
 8. NU s-a transmis nimic despre implicaţiile financiare. Care este proiectul real al transformării în pietonală? Care sunt costurile pentru comunitatea săceleană? Sau vrem doar să mai băgăm nişte buldozere pe străzile din Săcele şi vrem să mai săpăm nişte gropi?

sterpuSper că aceste argumente îi vor convinge pe iniţiatori să realizeze că fac o greşeală şi să-şi reconsidere opinia. Personal mă îndoiesc că va fi aşa, deoarece această discuţie a mai existat o dată, acum 2 ani şi iată că acum revenim la ea. De altfel,  nu mă îndoiesc de bunele intenţii ale consilierului făgărăşan Bogdan Motoc, pe care îl cunosc de peste 10 ani. Uneori însă, este nevoie să analizăm cu atenţie ceea ce propunem şi care sunt argumentele PRO şi CONTRA.

Nu-mi doresc decât să dovedim maturitate! Politică şi administrativă!

Ciprian Sterpu, Săceleanul.ro

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

7 comments

 1. Doua observatii dle.Motoc:Daca se relocheaza centrul administrativ atunci ar merge. De cind este Sacele un oras MODERN ? Ce prafuri folositi ? Vreau si eu !!!!! Eu inghit numai praful gros de pe ulitele asa zisului oras modern!!!!!!

 2. Consider argumentele contradictorii domnului Sterpu raţionale chiar normale . Cea ce priveşte iniţiativa, se pare că unii consilieri vâd Săcele ca un mini New York, dar majoritatea dintre ei reprezintă stereotipul omului politic român, deci nu mă surprind.

 3. Bine punctat domnu Chirica,si eu locuiesc pe o ulita mica si ingusta dar pe care se circula ca pe autostrada,deci norii de praf sunt la ordinea zilei,vara nici nu poti deschide fereastra,sa nu mai spun de consumul de apa aruncat in strada,pentru a putea respira un pic.

 4. Eu m-am saturat de tiganusii din centru care se tin dupa mine sa le dau bani.Mai este un baiat inalt care zice ca e de la nu stiu ce casa de copii , ala cum ma vede alearga dupa masina mea si se tine scai de mine sa ii dau bani nu mai stiu cum sa ma mai feresc de el.Este oribil.Mie personal mi-e sila de centru , m-am saturat sa fiu hartuita de aceste personaje.

 5. Cate locuri de munca?300?hai sa nu ne mai batem joc si sa manipulam lumea cu vorbele!Dl.Sterpu multi nu au vrut sa plece Ceausescu..si a plecat…asa si cu dvs…nu aveti viziune si va ganditi decat la voi.Va reamintesc ca pe vremea lui Lata parcarea de pe Lapedatu era cu PLATA!!!Cine parca?NIMENI!Si cate afaceri s-au inchis?NICI UNA! Nu suntem toti tampiti!Si pana la urma Sacele nu este numai Lapedatu…opiniile sa si le spuna si cei din cartierele celalalte! Va garantez ca nu aveti nici 30 de persoane care sa nu fie de acord cu un centru mai frumos!Bineinteles ca asfalt,canalizare,becuri si curatenie trebuie facut peste tot in acest municipiu,dar nu avem voie sa nu ne dorim mai mult!Rusine dl.Sterpu,te credeam sacelean adevarat si ca iti doresti binele acestui oras,nu binele doar al anumitor grupuri de interese!!!

Leave a Reply