Home / Actual / Artistul vizual Dan Perjovschi, la Brașov: Despre patrimoniul istoric și proiecte artistice în spațiul urban

Artistul vizual Dan Perjovschi, la Brașov: Despre patrimoniul istoric și proiecte artistice în spațiul urban

JOI, 24.11.2016, la Brașov, artistul vizual Dan PERJOVSCHI va participa ca invitat la premiera reprezentației de teatru forum pentru liceeni “Mural” și va conduce dezbaterea ocazionată de acest eveniment.

Întâlnirea va începe la orele 13:30, la Colegiul Național de Informatică “Grigore Moisil” din Brașov, publicul fiind format din elevi din 4 instituții de învățământ.

Reprezentația are loc în cadrul proiectului “Educație pentru patrimoniu prin reprezentații de teatru forum”, derulat de organizația nonguvernamentală Grupul pentru Inițiativă Locală (GIL) CORONA.

Penny lucrează în fortă la Săcele! Cand va fi gata supermarketul

Reprezentațiile din cadrul acestui proiect au la bază o tematizare și concepte sociologice elaborate de Angela Dobrescu, scenetele de teatru sunt scrise sub coordonarea dramaturgului Mihai Ignat și vor fi propuse spre dezbatere studenților și elevilor din Brașov, Săcele și Râșnov.

Ediția 2016 se desfășoară sub forma unui proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov, în urma concursului pentru selecția ofertelor culturale ediția 2016- II și reprezintă ediția pilot a unui proiect multianual care, în urma aprobării solicitate deja Ministerului Educației, propune crearea unei platforme educaționale de teatru forum în mai multe localități din țară.

Scopul ințiaivei este acela de a preveni situațiile de tensiune socială, când devin indispensabile măsuri de mediere între diferite părți implicate.
“Piesele pe care le propunem în acest cadru tinerilor de azi reprezintă o ocazie să discutăm despre valorile lor. Evităm formulele moralizatoare, de aceea am optat ca abordare mai generală pentru dezbaterea dramatizată. Metoda teatrului forum este una consacrată, fiind elaborată cu ani în urmă de Augusto Boal. Am ales-o și noi, pentru că permite deopotrivă participarea actorilor și a non-actorilor. Acest efort este conceput cu scopul de a oferi cele mai potrivite soluții pentru a încuraja o angajare mai substanțială a noii generații în viața publică .

Pretextul teoretico-ideologic al discuțiilor în cazul acestei prime reprezentații de teatru forum îl constituie negocierea socială a spațiului urban, regulile si principiile intervenției artistice în oraș, prin expresii artistice contemporane diversificate, dar și (de)valorizarea monumentelor istorice în epoca actuală. Pretextul real este unul puternic: al unui mural realizat de trei artiști, pe calcanul unei clădiri, care, în urma unei situații de criză, a fost acoperit de vopsea albă. Situația a fost una reală, a avut loc în București, în urmă cu un an. În numele libertății de expresie s-a ajuns atunci la o polarizare a poziției mai multor nuclee sociale, iar rezultatul a fost ștergerea muralului. Tinerii participanți ca public la această reprezentație de teatru forum sunt invitați să înțeleagă motivațiile tuturor părților implicate și să propună propriile soluții”.

Sceneta “Mural” de teatru-forum ce va fi jucată în următoarea perioadă în câteva instituții de învățământ a fost scrisă de dramaturgul Mihai Ignat. Piesa este pusă în scenă de trupa de teatru de la Liceul Pedagogic “Andrei Mureșanu” Brașov, mentorată de prof Corina Chelbuta-Ban și Ștefan Moraru. Le mulțumim mentorilor și tinerilor actori pentru implicare!

Dan Perjovschi, invitatul în cazul acestei piese, este un reputat artist român cu recunoaștere internațională, cu numeroase participări la MoMA New York, Kunsthalle Basel, Tate Modern London, Portikus Frankfurt, o prezență constantă în viața artistică internațională, prin participarea sa la bienalele din Venetia, Sao Paolo, Paris sau fiind invitat de instituții din Istanbul, Moscova, Helsinki etc.

0c169_oct19_trondheim_img

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply