Home / Actual / Consiliul de Mediu, primul organizat sub egida președinției suedeze despre pilonii necesari unei Europe sustenabile

Consiliul de Mediu, primul organizat sub egida președinției suedeze despre pilonii necesari unei Europe sustenabile

Romania participă la Consiliul de Mediu, primul organizat sub egida președinției suedeze. Temele supuse deliberării legislative sunt presante, urgente și constituie pilonii necesari unei Europe sustenabile.

👩🏼‍🌾Un prim punct pe agenda actelor legislative supuse dezbaterii este Directiva Emisiilor Industriale, un subiect care a generat deja discuții la nivel național, în special în ceea ce privește efectul pe care modificarea acestei Directive îl va avea asupra activității de creștere a animalelor. Pe scurt, Comisia Europeană propune modificarea pragurilor referitoare la instalațiile industriale poluante. Nu insist acum pe acest subiect extrem de complex, dar voi reveni în viitor cu informații despre cum ne vor afecta modificările Directivei.

🗑️Mai departe, Comisia propune adoptarea unui nou Regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje care să prevină generarea de deșeuri de ambalaje, să stimuleze reciclarea de înaltă calitate și să creeze o piață pentru materiile prime secundare. În cadrul dezbaterii legislative, România va pune accent pe faptul că stabilirea unor noi ținte în acest domeniu trebuie să fie realiste și trebuie să permită adaptarea legislației statelor membre într-un timp rezonabil. Mai mult, vom reitera că cele mai bune metode de prevenire a deșeurilor sunt fabricarea ambalajelor folosind materiale reciclate, în cantități cât mai mici și proiectarea lor astfel încât să poată fi refolosite.

În premieră pentru UE este Propunerea de Regulament privind stabilirea unui cadru de certificare pentru absorbțiile de carbon.

Cu toate că recunoaștem impulsul benefic pe care acest Regulament îl va da companiilor pentru a își elimina emisiile de carbon, România va susține astăzi importanța sporită care trebuie acordată impactului social pe care astfel de tehnologii îl au, cu precădere pentru lucrătorii din agricultură”, spune Banciu Ionut, secretar de stat in Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

🌊Nu în ultimul rând, Comisia Europeană propune extinderea Directivei privind epurarea apelor uzate urbane, astfel încât să includă aglomerări umane sub 2000 de locuitori, sisteme de colectare complet conectate până în 2030 și utilizarea aproape exclusivă a energiei regenerabile pentru epurare în aglomerările mai mari de 10.000 locuitori echivalenți. Și de această dată, vom reitera importanța stabilirii unor ținte realiste, care să țină cont de realitatea socială și, mai ales, financiară pe care tranziția energetică o presupune pentru România.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia