Home / Actual / Caravana “Șezătoarea la muzeu” a ajuns și la Săcele

Caravana “Șezătoarea la muzeu” a ajuns și la Săcele

“Șezătoarea la muzeu” a continuat cu șezătoarea lunii februarie, care a avut loc la Muzeul Etnografic din Săcele, din Bulevardul Brașovului.

Prima oprire a fost făcută la Biserica ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” din Turcheș, un locaș de cult construit din piatră, în formă de cruce, între anii 1781 – 1783, unde oaspeții au fost întâmpinați de Cornelia Daneș alături de părintele Dan Obancea care slujește în această biserică și care a povestit pe scurt istoria acesteia.

Exponatele din muzeu și expoziția temporară au fost descrise în amănunt de dl. Csaba, documentaristul muzeului.

Camera care a captat atenția în mod deosebit se numește ”casa curată”, un spațiu de reprezentare al vieții de familie în momentele ei importante (botez, nuntă, înmormântare), precum și mobilierul țărănesc tradițional, motivele florale și cromatica folosită, elemente care denotă starea materială a gospodarului.

Trecând prin încăperile muzeului, s-a putut admira portul ceangăilor, satisface curiozitatea despre viața mocanilor, despre păstoritul transhumant și uneltele folosite de ciobani, despre utilizarea lemnului, materie primă aflată la îndemână, din belșug.

Invitata acestei șezători a fost doamna Cornelia Daneș (foto dreapta), cea care a impresionat cu fragmente ale vieții de familie, album de fotografii, precum și piesele vestimentare atât de vechi, atât de fine, care au rezistat testului timpului.

Cabinetul stomatologic din “George Moroianu” a fost inaugurat

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia