Home / Actual / Atenție! La noapte trecem la ora de iarnă!

Atenție! La noapte trecem la ora de iarnă!

ORA DE IARNĂ 2017. În noaptea de sâmbătă spre duminică se schimbă ora. Pe 29 octombrie, în România se dau ceasurile înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00. Ziua de duminică va fi astfel cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

În noaptea de sâmbătă spre duminică se schimbă ora, mai exact ceasurile se dau înapoi cu 60 de minute la ora 4.00 dimineaţa, ziua de duminică 29 octombrie devenind astfel cea mai lungă zi din an. Trecerea la ora de iarnă are loc în fiecare an în ultima duminică din luna octombie, în 2017 în noapte dinspre 28 spre 29 octombrie. Schimbarea orei este o convenţie stabilită pentru a beneficia de cât mai multă lumină în zilele de vară.  Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Schimbarea orei, de două ori pe an, adică trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, şi invers, a fost stabilită pentru a beneficia de cat mai multa lumina naturală în lunile de pe perioada verii, schimbarea orei făcându-se în preajma echinocţiilor de primavară şi de toamnă. Ideea trecerii la ora de vară îi aparţine lui Benjamin Franklin, însă în timpul Primului Război Mondial a apărut pentru prima oară necesitatea introducerii orei de vară, pentru a diminua consumul de cărbune, Austro-Ungaria şi Germania fiind primele ţări care au recurs la conceptul schimbării orei, în 1917.

În România, ora de vară a fost introdusă în 1932, acest sistem funcţionând până în 1940, când ţara noastră a renunţat la schimbare. Asta până în anul 1979 când România a semnat Convenţia fusurilor orare. În 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply