Home / Actual / Atelier de încondeiat ouă la Muzeul Etnografic Săcele

Atelier de încondeiat ouă la Muzeul Etnografic Săcele

Încondeiatul ouălor de Paşte este un obicei străvechi în Ţara Bârsei, obicei ce se regăseşte la toate grupurile etnice din această zonă.

Meşteşugul se transmite din generaţie în generaţie, iar astăzi familia, şcoala, muzeul sunt implicate activ în păstrarea acestui obicei.

Muzeul de Etnografie Braşov, în parteneriat cu Liceul Teoretic ”Zajzoni Rab Istvan” din Săcele, şi cu sprijinul meşterului popular Anna Godri, au organizat două ateliere de încondeiat ouă pentru elevii claselor a II-a şi a III-a, la Muzeul Etnografic Săcele.

Anna Godri le-a dezvăluit copiilor, pas cu pas, tainele acestui meșteșug, rezultatul fiind unul pe măsură.

Copiii au aflat cum, odinioară, femeile foloseau metoda ”scrierii” cu condeiul și ceară de albine încălzită; pe fondul roșu, obținut din culori vegetale se conturau motive decorative cu alb: ”tulipántos” (lalea), ”liliomos” (crin), ”gerebés” (grebla), ”veszettutas” (calea rătăcită) ș.a.

Încondeierea ouălor era practicată exclusiv de femei, cu o săptamână înainte de Paşti, de obicei în Joia verde şi Vinerea seacă, știindu-se astfel că acestea nu se vor strica.

 

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia