Home / Actual / (Analiză) Managementul fără viziune al primăriei Săcele duce la o situație penibilă în cazul taxei de salubritate

(Analiză) Managementul fără viziune al primăriei Săcele duce la o situație penibilă în cazul taxei de salubritate

Vă anunțam încă de anul trecut că autoritățile administraţiei publice locale pot institui taxe speciale în cazul prestaţiilor de care beneficiază producătorii de deşeuri fără contract de prestare a serviciului de salubrizare și astfel va apărea la Săcele şi Taxa Specială de Salubritate.

Aceasta ar trebui să se aplice începând cu 1 ianuarie 2019 și trebuie plătită de persoanele fizice din Săcele ce nu au contract de salubrizare.

Cuantumul taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii persoane fizice din municipiul Săcele, care nu au încheiat contract de prestări servicii cu operatorul de salubrizare pană la data de 31 decembrie 2018, este de 10 lei/persoană/lună dintr-o unitate locativă.

Tineți minte valoarea de mai sus!

Unde este paradoxul și lipsa de viziune?

Taxa Specială de Salubritate ar fi trebuit să aibă rol de “pedeapsă”, să fie un stimul ca cei fără contracte de salubrizare să le încheie cu prestatorul de servicii de profil din Săcele.

Toate bune și frumoase, însă în acest moment Taxa Specială de Salubritate este mai mică decât tariful din contractul de salubritate.

Cum s-a ajuns aici?

Începând cu data de 1 ianuarie 2019 s-au actualizat tarifele prevazute în contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare al municipiului Săcele prin concesiune nr.92/08.02.2014, prestate de către SC CIBIN SRL din Săcele.

De fapt, este vorba de o scumpire ce va fi plătită de săceleni din buzunarele lor direct, sau indirect din taxele și impozitele plătite la primărie. (Detalii AICI!)

Astfel, tariful pentru colectare, încărcat, transportul și depozitarea deșeurilor menajere de la populație (cel contractual și plătit pentru 1 persoană/luna) este de 9.6196+TVA, adică 11,4473 lei.

Mai mare cu aproximativ 11% decat taxa speciala de salubritate, cea menita sa-i determine pe saceleni sa-si incheie contracte individuale.

Un paradox ce demonstrează lipsa de viziune manageriala de la nivelul conducerii Primăriei Săcele, asta deorece cuantumul Taxei Speciale de Salubritate nu mai poate fi modificat pentru anul 2019.

Vine amenda pentru refuzul de a încheia contract de salubrizare, dar dacă plătim Taxa Specială, mai este amenda legală?

Administrația PSD pare că s-a gandit la toate și a postat pe site-ul primăriei un Regulament privind măsurile de bună gospodărire în municipiul Săcele, precum și stabilirea, constatarea și sancționarea faptelor ce constituie contravenții.

El se află deocamdată în dezbatere publică. (Detalii AICI!)

O astfel de contravenție propusă este și cea pentru refuzul de a încheia un contract de salubrizare cu prestatorul de servicii de profil, valabil atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Cei ce intră în aceasta categorie, fără a vă putea spune ferm în acest moment cum se definește refuzul de mai sus, pot fi sanctionați cu o amenda între 2000-2500 lei.

Concluzionăm analiza de mai sus că, dacă pentru persoanele juridice nu pare a exista scăpare, persoanele fizice plătitoare de Taxa Specială de Salubrizare în 2019, la un cuantum mai mic decât tariful de salubritate, pot sta liniștite până în 2020.

Paradoxal sau nu, atunci nu o să vă deranjeze nimeni, căci este an electoral!

La Săcele, ni se interzice să vedem, ni se interzice să auzim, iar curând ni se va interzice să vorbim.

 

 

 

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia