Home / Actual / Nicoleta Pașcanu, campioană mondială la canotaj: “Pentru mine Săcele înseamnă acasă!”

Nicoleta Pașcanu, campioană mondială la canotaj: “Pentru mine Săcele înseamnă acasă!”

“Pentru mine Săcele înseamnă acasă. Aici mă simt liniștită, aici mă simt liberă, aici este familia mea” spune Nicoleta Pașcanu într-un interviu pentru Săceleanul.Ro

Nicoleta este o sportivă de 21 de ani, componentă a Lotului Olimpic de Canotaj al României. 

O fire prietenoasă, o voce caldă și un suflet blând, toate acestea camuflând perfect puterea interioară a unei camioane. Sportiva noastră are deja un titlu mondial la tineret la canotaj, o disciplină a oamenilor dârzi și a caracterelor puternice.

Dar cine este omul Nicoleta Pașcanu? (foto dreapta)

Copilăria campioanei noastre este legată de Săcele, aici unde și-a petrecut cei mai frumoși ani de până acum. A fost eleva Școlii Gimnaziale Nr. 4 Frații Popeia din Electroprecizia, aducându-și aminte cu mult drag de Minodora Duru, cea care i-a fost diriginte, dar și de orele de matematică, disciplina ei preferată.

Nu la fel de mult a iubit și istoria, însă poate frica de aceasta materie a făcut-o să se pregătească intens și a reușit, contrar așteptărilor, să ia cea mai mare notă la Bacalaureat tocmai la această materie.

Dar să revenim la anii de gimnaziu, când în 2011, spre final de clasa a VIII-a o selecție pentru copiii cu aptitudini bune pentru sport i-a schimbat destinul.

Apare canotoarea Nicoleta Pașcanu!

Cel care a remarcat-o și s-a ocupat de destinul Nicoletei a fost antrenorul Cristian Maleș, astfel aceasta a ajuns la Orșova, unde a început cariera de canotoare.

“A fost o nebunie, la început părea o joacă, am învățat să înot, am început să alergăm, să ne antrenăm”, dar totul a devenit serios, când la nici 4 luni de la primul contact cu sportul a ajuns să concureze la Naționale, unde a reușit un loc III.

În 2013 a fost prima la individual la “criteriu”, un concurs-selecție al cărui scop este intrarea în loturile naționale, acest rezultat așezând-o pe Nicoleta în barca de canotaj 2X (2 vâsle), alături de Elena Logofatu.

De aici, povestea capătă viteză, pentru că Nicoleta crește strocul!

În 2013, la Trakai în Lituania, la doar 15 ani, Nicoleta și Elena ies campioane mondiale la juniori.

În 2014, în Germania, fetele sunt din nou campioane, iar un an mai târziu reușesc în Brazilia o clasare pe locul al doilea.

În aceelași an, Nicoleta Pașcanu schimbă barca, din canotaj 2x, în canotaj 4x (4 vâsle), dar și nivelul, începând să concureze la tineret, unde performanțele cresc gradual: locul V în 2016 și locul IV în 2017.

Și vine și explozia la Poznan, în Polonia, anul acesta. Echipajul feminin de 4 vâsle, alcătuit din Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Paşcanu, Simona Geanina Radiş a obținut aurul dupa ce a condus cursa de la un capăt la celălalt.

Visul Olimpic de la Tokio 2020 sau meciul dintre tinerețe și experiență!

Nicoleta Pașcanu va ajunge la Olimpiada de la Tokio. Vorbește despre asta cu calm și speranță. Acolo ținta este aurul olimpic, iar când federaţia ta este condusă de cvintupla campioană olimpică Elisabeta Lipă, parcă medalia supremă nu este de neatins.

Anul acesta, la Plovdiv, fetele noastre și-au încercat puterile la Mondialul de senioare unde au iesit pe locul al patrulea, iar anii următori sunt o bătălie a tinereții versus experiența deoarece media de vârstă a bărcii noastre a fost de 21 de ani, în timp ce următorul cel mai tânăr echipaj a avut media de vârsta de 25 de ani.

Totuși, Elisabeta Lipă este mulțumită spune Nicoleta, acum scopul imediat fiind calificarea la Tokio.

Nicoleta se vede antrenor de fitness 

Am întrebat-o pe canotoarea noastră unde se vede peste ani și ani și a răspuns fără ezitare că ar vrea să fie antrenoare fitness. Nu ar vrea să pornească pe drumul antrenoratului în canotaj deoarece i-ar fi milă de elevii ei, acest greu sport fiind destinat celor cu ambiție, răbdare și spirit de sacrificiu.

Fără să vrea, Nicoleta și-a făcut autoportretul. 

Calităților de mai sus, autorul acestui interviu ar dori să adauge și bunătatea, simplitatea dezarmantă și căldura sufletească emanată.

Aceasta este Nicoleta Pașcanu, o sportivă săceleancă aflată în plină ascensiune, ce în final de interviu îmi spune că ar vrea aici, în comunitate, să fim mai buni unii cu alții și-mi mulțumeste pentru interviu! 

Nicoleta, noi îți mulțumim că porți Săcelele în suflet oriunde vei vâsli pe acest Glob!

Ciprian Sterpu, Săceleanul.Ro 

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia