Home / Actual / 1 decembrie la Sacele

1 decembrie la Sacele

statuia saceleCa în fiecare an, pe data de 1 decembrie, săcelenii sunt aşteptaţi în Piaţa Libertăţii din Cernatu pentru a sărbători Ziua Naţională a României.

Programul va începe la ora 10:30 şi va cuprinde: intonarea Imnului Naţional al României, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la monumentul soldatului necunoscut şi o slujbă religioasă.

Ce sărbătorim la 1 Decembrie?

La data de 1 Decembrie 1918 Adunarea Naţională de la Alba-Iulia, formată din 1.228 de delegaţi, susţinuţi de peste 100.000 de oameni din tot Banatul şi Transilvania, adunaţi la eveniment, au adoptat o Rezoluţie care a stabilit unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România.

Românii din Basarabia şi Bucovina se uniseră deja cu România, în acelaşi an, în 27 martie/9 aprilie, respectiv în 15/28 noiembrie.

Marea Unire a fost realizată şi în contextul sfârşitului Primului Războli Mondial, al mişcării de eliberare a popoarelor şi a propagării principiilor naţionalităţilor în Europa.

Legea Unirii a fost ratificată printr-un decret din 11 decembrie 1918 de regele Ferdinand I şi votată în unanimitate în şedinţa din 29 decembrie de Camera Deputaţilor.

Ziua de 1 Decembrie ca Ziua Naţională a României este stabilită de Constituţia din 2003, fiind adoptată anterior, prin Legea 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.

foto: Ionuţ Stoica

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply