Home / Actual / 1 decembrie la Sacele

1 decembrie la Sacele

statuia saceleCa în fiecare an, pe data de 1 decembrie, săcelenii sunt aşteptaţi în Piaţa Libertăţii din Cernatu pentru a sărbători Ziua Naţională a României.

Programul va începe la ora 10:30 şi va cuprinde: intonarea Imnului Naţional al României, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la monumentul soldatului necunoscut şi o slujbă religioasă.

Ce sărbătorim la 1 Decembrie?

La data de 1 Decembrie 1918 Adunarea Naţională de la Alba-Iulia, formată din 1.228 de delegaţi, susţinuţi de peste 100.000 de oameni din tot Banatul şi Transilvania, adunaţi la eveniment, au adoptat o Rezoluţie care a stabilit unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România.

Românii din Basarabia şi Bucovina se uniseră deja cu România, în acelaşi an, în 27 martie/9 aprilie, respectiv în 15/28 noiembrie.

Marea Unire a fost realizată şi în contextul sfârşitului Primului Războli Mondial, al mişcării de eliberare a popoarelor şi a propagării principiilor naţionalităţilor în Europa.

Legea Unirii a fost ratificată printr-un decret din 11 decembrie 1918 de regele Ferdinand I şi votată în unanimitate în şedinţa din 29 decembrie de Camera Deputaţilor.

Ziua de 1 Decembrie ca Ziua Naţională a României este stabilită de Constituţia din 2003, fiind adoptată anterior, prin Legea 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.

foto: Ionuţ Stoica

Farmacia Precizia

Leave a Reply