Home / Actual / Legatura puțin știută dintre Regele Mihai I al României și Săcele

Legatura puțin știută dintre Regele Mihai I al României și Săcele

Este cunoscut faptul că membrii Casei Regale era pasionați de sporturile de iarnă, pe care le-au introdus treptat și printre preferințele clasei bogate de la noi.

După modelul regelui Carol al II-lea, un schior împătimit care-și învăța fiul, pe viitorul rege Mihai să schieze sau să se dea cu patinele sau al principesei Ileana care lua parte la taberele de iarnă de la Predeal, sporturile de iarnă au devenit o modă printre aristocrați.

Este insă mai puțin stiut că Regele Mihai I al României era pasionat și de săriturile cu schiurile.

In anii 30, in zona Bolnoc (Bunloc) din Săcele, o trambulină construită pe structură de lemn (am scris AICI despre aceasta) era principala atracție din zonă.

Astfel, la Săcele s-a format o frumoasă tradiție a săritorilor cu schiurile ce a dus la formarea a zeci și sute de campioni.

Legatura de care vorbeam in titlul acestui articol, dintre Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei și trambulinele din Bunloc este subliniată de cateva fotografii și cărți postale (foto jos) pe care expeditorul a subliniat și că:

Trambulina (nr. Bolnoc) pe care sare frecvent REGELE MIHAI AL ROMÂNIEI”

Tot pe aceste fotografii sunt notate și următoarele detalii:
“Construită 1934-1936 de primăria Baciu sub supravegherea constructorului șef comunal Benedek Istvan de către Olteanu Gheorghe zis Gyurii, campion național de sărituri cu schiurile!
Ajutat de Dumitru Mîlu zis Nicu, cârciumar din Dâmbu Morii-de meserie dulgher – și Papp Bella cabanier la cabană la Bolnoc”
foto: arhiva personală Cristian Popa

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply