Home / Actual / Zile libere pentru părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani. Cum se acordă acestea?

Zile libere pentru părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani. Cum se acordă acestea?

Guvernul a stabilit modul de acordare și de plată a zilelor libere pentru părinți, atunci când unităţile de învăţământ sunt închise din motive excepţionale.

Iată principalele prevederi:

Zilele libere sunt acordate unuia dintre părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani, care nu beneficiază de condițiile muncii la domiciliu sau telemuncii, și care au epuizat celelalte optiuni de lucru prevăzute în Codul Muncii, pe toată perioada suspendării cursurilor în școli și grădinițe.

Acest lucru este valabil și pentru cei care au în îngrijire copii cu dizabilități cu vârsta de până la 18 ani, și pentru părinții sau reprezentanții legali ai copiilor cu handicap grav, neșcolarizați, și părinții sau reprezentanții legali care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane adulte încadrate în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal.

Se acordă o indemnizație în valoare de 75 % din salariul în plată și nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pentru o zi lucrătoare.

Facilitatea nu se aplică dacă unul dintre părinți beneficiază de alte forme de sprijin din bugetul asigurărilor sociale (de ex. șomaj tehnic).

Există și categorii exceptate și cărora li se acordă această facilitate doar cu acordul angajatorului: angajații din sistemul național de apărare, din penitenciare, personal din unitățile sanitare publice, utilități, comerț alimentar și alte categorii.

Fonduri insuficiente la Spitalul Municipal Săcele pentru lupta împotriva infecției cu virusul Covid 19

COVID-19: Salt de la 6 la 28 de persoane autoizolate și monitorizate la domiciliu la Săcele

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia