Home / Actual / Un proiect deosebit la Săcele: “Icoana, parte a sufletului meu”

Un proiect deosebit la Săcele: “Icoana, parte a sufletului meu”

În contextul “anul omagial (2016) al educației religioase a tineretului ortodox și anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești în Patriarhia Română”, între Liceul Teoretic „George Moroianu”, prin persoana Dl. Director Munteanu Gheorghe și Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, prin persoana Pr. Paroh Șerban Raul Valer s-a semnat un protocol de colaborare în cadrul proiectului „Icoana, parte din sufletul meu“.

Acest proiect a urmărit să contribuie la cunoașterea, de către copii, a tainelor iconografiei din țara noastră, să le dezvolte imaginația și încrederea în talentul lor, să le formeze o atitudine pozitivă față de școală, față de biserică și de valorile tradiționale, să le dezvolte competențele și abilitățile artistice. Copiii, la rândul lor, au urmărit să-i sensibilizeze pe părinți, dar și comunitatea parohială și cea locală privind păstrarea și transmiterea pe mai departe a tainelor picturii icoanelor pe sticlă.
Câteva luni de zile copii au lucrat cu multă răbdare și dăruire, astfel încât au reușit să finalizeze 22 de icoane pe sticlă.

Duminică, 13 martie 2016, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, a avut loc o expoziție, unde icoanele copiilor au fost deosebit de apreciate.
La biserică au participat copiii, părinții acestora, Dl. Director Munteanu Gheorghe al Liceului Teoretic „George Moroianu”, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Săcele și credincioșii parohiei. O parte dintre aceștia și-au manifestat dorința de a achiziționa anumite icoane, dar copiii nu au vrut să le vândă. Au spus că deocamdată doresc să le păstreze acasă, în familie, sau să le dăruiască unor persoane dragi.

Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă de bucurie, copiii manifestându-și dorința de a continua acest vechi meșteșug al pictării icoanelor pe sticlă.

Prof. coordonator proiect,
Șerban Raluca Petruța

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply