Home / Actual / Un primar PSD din județul Brașov a reușit să scumpească gunoiul pentru toți locuitorii din județ. Iată cum!

Un primar PSD din județul Brașov a reușit să scumpească gunoiul pentru toți locuitorii din județ. Iată cum!

  •  ACȚIUNILE PRIMARULUI PSD AL FĂGĂRAȘULUI, un atac la buzunarul tuturor locuitorilor judetului Brasov
  • Acesta a semnat contract separat cu FIN-ECO SA si astfel s-a ajuns la tariful de 199,96 lei/tonă plus contribuţia pentru economia circulară de 80 de lei pe tonă
  • Asta desi ADI ISO Mediu ( asociatia formata din primariile din judet ) negocia un tarif mult inferior.

Publicatia MonitorFg.ro spune povestea scumpirii gunoiului pentru toti locuitorii judetului si cum un primar PSD poarta responsabilitatea pentru aceasta vina.

”De când nu mai conduce Asociaţia Intercomunitară ,,ISO Mediu“ Brașov,  primarul Făgărașului, PSD, recurge la acțiuni care să afecteze activitatea asociației reprezentată de toate primăriile din județ. Primarii din județ și în special cei din Țara Făgărașului l-au schimbat din funcția de președinte al ADI ,,ISO Mediu“ în adunarea  generală organizată la Făgăraș, la 20 aprilie 2021, încredințând, prin vot, această funcție primarului de la Râșnov, Liviu Butnariu. De atunci, de trei ani, acțiunile edilului de la Făgăraș se pot traduce drept o răzbunare ce afectează  inclusiv cetățenii Făgărașului, cel puțin așa susțin membrii asociației. În primul rând,  a implicat Primăria Făgăraș în proces cu  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,ISO Mediu“ Brașov, iar după 2 ani de termene și plata de onorarii pentru avocați, procesul a fost pierdut. Primarul PSD al Făgărașului a plătit din banii făgărășenilor 17.850 de lei pentru   cheltuielile de judecată (Dosar nr. 19147/197/2021), plus onorariile  avocaților.

Edilul de la Făgăraș  contesta în instanță  decizia ADI ,,ISO Mediu“ Brașov de a  desfiinţa punctul de lucru de la Făgăraş al Asociaţiei, cel  pe care el îl înfiinţase  în 2018, pe când era și președintele acestei asociații.

La acest punct de lucru își angajase apropiații pe care-i plătea și cu peste 16.000 lei/lună net din banii asociației, adică din contribuțiile primăriilor. Tribunalul Brașov a respins cererea Municipiului Făgăraș, iar apelul depus  de  Primăria Făgăraș a fost considerat nefontat de instanță.

A sprijinit acțiunea de majorare a tarifului Fin-Eco

Acțiunile primarului de la Făgăraș împotriva Țării Făgărașului, respectiv  a primarilor, nu s-au oprit. Când ADI ,,ISO Mediu“ Brașov negocia un tarif pentru depozitarea deșeurilor la Fin-Eco, singurul depozit conform din județ,  de 140,97 lei/tonă pentru primăriile din județ, primarul Făgărașului a semnat în numele municipiului, fără să ceară acordul Legislativului sau al cetățenilor, cu Fin-Eco tariful cerut de Operatorul Depozitului Ecologic de Deşeuri de la Săcele, SC Fin-Eco SA,  de 199,96 lei/tonă plus contribuţia pentru economia circulară de 80 de lei pe tonă.

Era un tarif mult mai mare decât cel pe care-l negocia ADI ,,ISO Mediu“ Brașov. Acțiunea edilului PSD de la  Făgăraș a dat posibilitatea societății Fin-Eco să forțeze și celelalte primării din județ să accepte acest tarif pentru depozitare, amenințând cu închiderea porţilor pentru depunerea deşeurilor.

Cu implicarea primarului de la Făgăraș, Fin-Eco a obținut o poziţie de monopol privat, forţând astfel o majorare a tarifelor de depozitare la groapa de gunoi. Fin-Eco anunţa astfel, la 16 martie 2023, că, în lipsa unui contract de delegare a gestiunii, de la 1 aprilie 2023 nu va mai prelua deşeurile.

Primăriile din județ au considerat acțiunea firmei Fin-Eco un șantaj, la care a pus umărul Primăria Făgăraș.

Decizia primarului Făgărașului a afectat interesul făgărășenilor. Astfel, depozitarea deșeurilor colectate de pe raza municipiului Făgăraș la singurul operator din județ, Fin-Eco, va costa Făgărașul 11.253.692,15 lei.

La polul opus în cazul depozitării deșeurilor a stat ADI ,,ISO Mediu“ care negocia contractul cu Fin-Eco încă din martie 2022 pentru toate primăriile membre și nu era de acord cu tariful cerut de Fin-Eco.  

„O majorare a acestui tarif, în termenii solicitaţi de operator, ar duce la o creştere a facturilor achitate de populaţie, iar noi am vrut să evităm un astfel de scenariu”, a explicat atunci  Liviu Butnariu, președintele ADI ,,ISO Mediu“. 

conform monitorfg.ro

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia