Home / Actual / Sfaturi practice: Cum să vă apărati de câinii vagabonzi

Sfaturi practice: Cum să vă apărati de câinii vagabonzi

Stimați săceleni (și nu numai), cum situația câinilor vagabonzi pare fără rezolvare rapidă la Săcele, ne-am gândit că ar fi util un articol referitor la cum să ne comportam în preajma acestor animale, în special când acestea sunt în haită.

Iată câteva dintre sfaturile unui instructor internaţional de dresaj canin, sfaturi legate de modurile de interacțiune dintre oameni și câinii vagabonzi:

 • Contactul vizual cu un maidanez nu este recomandat, privitul câinelui atrage patrupedul.
 • Este de evitat mersul pe bicicletă în apropierea unei haite. Dacă mergeţi, nu vă opriţi din pedalat în mijlocul lor, vă vor percepe ca pe o ameninţare.
 • Dacă un patruped atacă şi ripostezi este autoapărare, dar dacă te duci tu şi îl omori, răspunzi penal.
 • Se pot folosi dispozitive speciale care emit ultra sunete ce deranjează animalul şi îl determină să plece. Nu sunt bune dispozitivele cumpărate de la colţ de stradă. Cele mai performante sunt cele achiziţionate de pe site-urile sau magazinele de specialitate.
 • Spray-urile sunt un mod de a te apăra. Ele există în magazinele de pescuit şi vânătoare şi sunt spray-uri speciale împotriva câinilor. Ele nu au efecte letale pentru ambele părţi, iar acesta trebuie asociat şi cu o comandă vocală din partea celui care folosește acest spray. Timbrul vocal să fie mai gros şi mai tare şi întotdeauna tu să faci primul pas, adică să te duci înspre câine.
 • În momentul când te apropii de o haită de câini trebuie să fii atent la comportamentul acestora, dacă sunt paşnici, nu mârâie sau nu sunt atenţi la tine, poţi trece printre ei fără probleme. Dacă sunt agresivi şi se uită la tine nu trebuie să dai înapoi, pur şi simplu trebuie să treci cu curaj printre ei, fără a vorbi cu ei sau a face gesturi tandre de frică. Deci, efectiv trebuie să te perceapă ca pe un şef de haită, autoritar, cu ton impulsiv. Important este să nu simtă teama.
 • Un mod bun de a te apăra de atacul unui câine sau a unei haite este UMBRELA (sau un obiect asemanator). Are rezultate în proporţie de 95%. La şcoala de dresaj noi o folosim în testarea câinilor de pază şi protecţie.
 • Ar trebui introduse în şcoli sau grădiniţe ore speciale pentru a învăţa copiii cum să se comporte cu animalele. Şi adulţii ar trebui să ia asemenea ore.

Citește și despre câți câini au fost adunați de serviciul de ecarisaj de la Săcele

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

5 comments

 1. ar trebui sa ne doteze primaria cu aceste dispozitive ca doar este vina lor

 2. Dar omorârea lor n-ar fi caz penal, cred că într-o săptămînă am rezolva problema.

 3. Roxana Slaniceanu

  spuneau cei de la Primarie ca vor aduna canii vagabinzi de pe strazi!

 4. FIECARE COMENTEAZA CAM DUPA CEEA CE ARE IN SUFLET…….INAINTE SA TE GANDESTI CUM SA UCIZI UN MAIDANEZ ,MAI BINE AI AJUTA SA OPRESTI FENOMENUL,DACA ITI PASA ,DACA NU STAI NUMAI SI COMENTEAZA ,,,,CAINELE NU S-A ARUNCAT SINGUR IN DRUM ….CE LE FACEM CELOR CARE NU ISI STERILIZEAZA CAINII ?CE LE FACEM CELOR CARI ISI ABANDONEAZA CAINII IN DRUM ?DE CE LOVIM TOT IN CAINE ….CA PERSOANE EDUCATE SI CARE VOR CIVILIZATIE NU AR TREBUI SA AVEM ALTE METODE ?

 5. Interesante sfaturi, dar mai bine n-am avea nevoie, ca in celelalte state din UE!

Leave a Reply