Home / Actual / Sanctuarul pentru urși, o propunere din 2021, scoasă de la naftalină acum, în prag de alegeri

Sanctuarul pentru urși, o propunere din 2021, scoasă de la naftalină acum, în prag de alegeri

Primăria Municipiului Săcele își propune ca Municipiul Săcele să fie a treia localitate din judeţul Braşov care va avea un sanctuar pentru urşi.

Decizia privind amenajarea unui complex în care să fie aduşi urşii problemă a fost luată în urma unei analize făcute împreună cu reprezentanţii Regiei Publice Locale a Pădurilor Săcele, spune presa județeană.

O idee ce suna bine, dar pentru a cărei realizare nimeni nu a făcut nimic la Săcele în ultimii 3 ani.

Brusc, înainte de alegeri, ea reapare pe tapet, cu promisiunea că va deveni realitate.

De fapt, nu este ideea primarului – cel ce a prezentat-o public acum, ci a celor de la Kronstadt.

În august 2021, publicația Saceleanul.ro a abordat acest subiect cand am scris: Complexul pentru îngrijirea şi protecţia ursului brun, propus lângă Săcele, pe o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare de fond forestier în zona Timişul de Sus va avea o capacitate de 100 de exemplare.

Va fi, dacă doriți, un imens țarc în care vor fi în primă fază relocate exemplarele de urs brun ce intră sub incidența Ordonanței Guvernului ce are ca subiect intervenția în cazurile atacurilor de urs în zonele locuite.

Animalele ajunse aici vor fi hrănite, observate, în unele cazuri sterilizate și eliberate in alte zone,  totul in colaborare cu Ocoalele Silvice și Fondul de vânătoare al celor de la Kronstadt.

La momentul 2021, Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a prezentat, alături de Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul finanțat din fonduri europene (11 milioane de euro) prin care se va putea stabili, pe baze științifice, câți urși trăiesc în România și care sunt zonele în care aceștia intră cel mai des în conflict cu omul.

În toți acești ani, Primăria Săcele nu a făcut niciun demers în acest sens. Acum este harnică! 

Campanie de informare și mobilizare la vaccinare antirujeolică în Gârcini – Saceleanul

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia