Home / Actual / Săcele a fost gazda pentru 200 de copii din Brașov la Festivalul Județean Ziua Internațională a Romilor

Săcele a fost gazda pentru 200 de copii din Brașov la Festivalul Județean Ziua Internațională a Romilor

Peste 200 de copii din Brașov la Festivalul Județean Ziua Internațională a Romilor

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Județean Ziua Internațională a Romilor, organizat de Școala Gimnazială nr.5 – Săcele, s-a desfășurat joi, 6 aprilie 2023, la Centrul Multicultural şi Educaţional Săcele. La eveniment au fost prezenți peste 200 de elevi din șase școli din județul Brașov.

„Acest festival are o semnificație deosebită pentru Școala Gimnazială nr. 5 Săcele deoarece contribuie la promovarea și conștientizarea specificului culturii rome, la promovarea toleranței și înțelegerii multiculturale în rândul copiilor, tinerilor, părinților și societății. Totodată, acest eveniment a reprezentat și o ocazie minunată de a reuni grupuri de elevi de etnie rromă din mai multe comunități, care ne-au încântat cu momente artistice foarte frumoase”, a declarat prof. Tomos Iuliana Marilena, director al Școlii Gimnaziale nr. 5 Săcele.

Pe scenă au urcat elevi de la Școala Gimnazială Cincu, Școala Gimnazială Budila, Școala Gimnazială Tărlungeni, Școala Gimnazială Hoghiz, Școala Gimnazială Zizin și Școala Gimnazială nr. 5 Săcele, aceștia prezentând momente muzicale, dansuri tradiționale românești, dansuri tradiționale rome, dansuri moderne și o piesă de teatru despre istoria tragică și mai puțin știută a romilor. „Transmitem toată recunoștința către cadrele didactice coordonatoare din toate școlile participante și îi felicităm pe elevi pentru spectacolul minunat”, a declarat prof. Tomos Iuliana Marilena.

Pe lângă momentele artistice, în cadrul Festivalului Județean Ziua Internațională a Romilor au fost premiați tineri și părinți din comunitatea Școlii Gimnaziale nr. 5 Săcele care s-au implicat de-a lungul timpului în diferite activitățile ale școlii. „ Orașe Reziliente” a fost un proiect destinat tinerilor, prin care aceștia au învățat despre reziliența climatică, participând la numeroase ateliere și tabere.

În cel de-al doilea proiect, care are drept scop transformarea școlii în una durabilă, s-a urmărit valorificarea potențialului zonal. Astfel, au fost identificate mame din comunitate care au cunoștințe despre plantele medicinale, acestea susținând diferite ateliere pentru copii. Ambele proiecte au fost inițiate de REPER21 și coordonate la nivel local de prof. înv. preșcolar Anca Mezei.

Festivalul Județean Ziua Internațională a Romilor s-a desfășurat în prezența reprezentanților instituțiilor locale care sprijină proiectele Școlii Gimnaziale nr. 5 Săcele: D-na inspector școlar general adjunct, prof. Stefania Molnar, reprezentant al ISJ Brașov ; Dl Ionuț Andone, reprezentantul Asociației Partida Romilor, D-na Voicescu Nicoleta Teonia, consilier local al municipiului Săcele.

Evenimentul a fost organizat de Școala Gimnazială nr. 5 Săcele, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Primăria municipiului Săcele . Ziua Internațională a Romilor se sărbătorește anual pe 8 aprilie.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia