Home / Actual / S-a semnat contractul de execuție pentru drumul Săcele – Doftana
fotomontaj proiectie Saceleanul.ro

S-a semnat contractul de execuție pentru drumul Săcele – Doftana

S-a dat startul unei investiţii majore pentru judeţul Braşov: reabilitarea și modernizarea Drumului Judeţean 102 I, Valea Doftanei, județul Prahova – Brădet, județul Brașov‼️

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a participat la festivitarea prilejuită de semnarea contractului privind realizarea obiectivului de investiţii „Reabilitare și modernizare DJ 102 I, Valea Doftanei, județul Prahova – Brădet, județul Brașov”.

Evenimentul a avut loc la sediul Primăriei Valea Doftanei, în prezenţa prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Contractul, în valoare de 405,4 milioane de lei, a fost semnat de conducerea CNI SA şi cea a firmei Construcţii Erbaşu SA, desemnată câştigătoare în urma desfăşurării procedurilor de achiziţie pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a Drumului Județean 102 I Câmpina – Săcele.

Finanțarea cheltuielilor aferente construirii obiectivului de investiții este asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de CNI SA, iar judeţele Prahova şi Brașov vor finanța din venituri proprii cheltuieli totale în sumă de 11.206.000 lei, respectiv de 14.773.000 lei, constituite din lucrări neeligibile prin program.

Momentul de astăzi înseamnă finalizarea cu succes a demersurilor începute în urmă cu trei ani, când ministrul Lucian Bode – aflat la acea vreme la conducerea Ministerului Transporturilor, şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, împreună cu senatorul Mihail Veştea – la momentul respectiv secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, şi cu reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale din Prahova au făcut o vizită pe Valea Doftanei, în urma căreia drumul DJ 102 I a fost identificat ca posibilă soluţie alternativă pentru descongestionarea traficului înregistrat pe Drumul Naţional 1, până la momentul construcţiei autostrăzii Comarnic – Braşov.

DJ 102 I reprezintă tocmai această alternativă rutieră extrem de necesară transportului rutier din ţara noastră, în condiţiile în care valorile de trafic înregistrate între Bucureşti şi Braşov sunt de la an la an tot mai ridicate, DN 1 este sufocat la fiecare sfârşit de săptămână, iar varianta de circulaţie pe DN 1A nu mai corespunde necesităţilor.

În urma demersurilor autorităţilor publice de la nivel judeţean, cu sprijinul oficialilor guvernamentali, obiectivul a fost preluat în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii spre a fi finanţat şi implementat.

Drumul județean DJ 102 I pornește din localitatea Câmpina și trece prin Plaiul Câmpei – Lunca Mare – Seciuri – Teșila – Trăisteni, ajunge la limita administrativă a judeţului Brașov și se leagă cu DN 1A la Șanțuri.

El reprezintă un traseu strategic care asigură legătura între partea de sud a țării (judeţul Prahova) și partea centrală (judeţul Brașov), traversând Munții Baiului (Gârbova) prin pasul Predeluț la o altitudine de 1285 m.

Drumul care urmează să fie proiectat, reabilitat şi modernizat în următoarele 42 de luni, se desfășoară între km 37+620 și km 63+256,08, pe o lungime totală de 25,63 km.

Traseul său se împarte în două segmente:

▪ Tronsonul 1, aflat pe raza județului Prahova, între km 37+620 și km 50+820,38 (limită Jud. Braşov), în lungime de 13,20 km;

▪ Tronsonul 2, aflat pe raza județului Brașov, între km 50+820,38 (limită jud. Prahova) și km 63+256,08, în lungime totală de 12,43 km.

Traseul drumului județean DJ 102 I propus pentru reabilitare și modernizare se suprapune în mare parte peste platforma rutieră existentă, însă pentru anumite porţiuni este nevoie de exproprieri de terenuri și scoateri din circuitul silvic, demersuri care sunt în sarcina autorităţilor locale beneficiare, respectiv județul Prahova și județul Brașov.

De altfel, lista de investiţii a Consiliului Judeţean Braşov pentru acest an cuprinde realizarea exproprierilor de imobile situate pe amplasamentul drumului, pentru care s-a prevăzut în buget suma de 6.315.320 lei, precum şi o finanţare de 1.095.550 lei destinată demarării lucrărilor neeligibile din cadrul proiectului.

📌 „Sunt foarte bucuros şi mândru că demersul nostru început în anul 2020 s-a materializat acum prin încheierea acestui contract de lucrări, în urma căruia vom beneficia cu toţii de un drum nou, modernizat şi adus la standardele unei circulaţii rutiere optime. Faptul că însuşi premierul Nicolae Ciucă şi domnii miniştri au fost prezenţi la acest eveniment vorbeşte despre importanţa pe care Guvernul României o acordă acestui proiect investiţional de mare amploare, care rezolvă o necesitate stringentă în ceea ce priveşte fluidizarea traficului rutier dinspre Capitală spre centrul ţării. Pe această cale, vreau să le mulţumesc înalţilor oficiali guvernamentali pentru implicarea şi sprijinul acordate în toată această perioadă. La finalul lucrărilor, DJ 102 I va avea o structură rutieră modernizată de la fundaţie şi până la asfalt. Va fi un drum cu o lăţime totală de 8 metri, care va dispune de două benzi de circulaţie, acostamente şi rigole pe întreaga lungime, de poduri şi podeţe transversale noi, de accese la drumurile laterale modernizate şi parcări amenajate. Acest drum va deschide spre investiţii un areal geografic mai puţin cunoscut, dar cu un potenţial turistic foarte bun”, a declarat Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Scurt istoric al acestui proiect

Modernizarea acestui drum a început în anul 2017, iar în cinci ani au fost finalizați aproape trei kilometri. Mai sunt de asfaltat încă 11 kilometri doar în Prahova.

Acest DJ102I pornește din Valea Doftanei și traversează pădurea până în dreptul localității brașovene Săcele. Are o lungime de puțin peste 25 de kilometri, din care 13 sunt în Prahova și 12 în Brașov.

• tronsonul 1, aflat pe raza județului Prahova, între km 37+620 și km 50+820,38 (limita jud. Brașov), în lungime de 13,2 km;

• tronsonul 2, aflat pe raza județului Brașov, între km 50+820,38 și km 63+256,08, în lungime de 12,4 km.

Consiliul Județean Prahova a demarat lucrările de reabilitare și modernizare a acestui drum în 2017 și a finanțat un tronson de aproape 3 kilometri, lucrare care este acum aproape de final.

Pentru restul de drum până la Săcele, finanțarea va fi asigurată de Compania Națională de Investiții, procedura fiind în procedură în derulare, valoarea contractul fiind de 400 de milioane lei.

 

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia