Home / Actual / Oare problema urşilor de la Săcele se rezolvă? Primarul spune că se implica personal.

Oare problema urşilor de la Săcele se rezolvă? Primarul spune că se implica personal.

Într-un răspuns oferit pe Facebook unei solicitări privind prezenta urşilor pe străzile din Săcele, primarul Virgil Popa a spus următoarele:

„Am transmis nenumărate adrese către cele trei fonduri de vânătoare care gestionează fondul cinegetic de pe raza municipiului Săcele.

Din păcate măsurile se lasa aşteptate. Mâine voi discuta la prefectura pentru a se lua măsuri urgenţe. Vă recomand atunci când vedeţi un urs să sunaţi la 112 şi să cereţi la jandarmeria montană, pentru că ei sunt cei care pot lua măsuri pe această temă. Mă voi ocupa personal de această problemă”

Doar ca domnul primar nu a precizat şi cum anume doreşte să se ocupe personal de această problemă.

Cu această ocazie am dori să îi transmitem domnului primar Virgil Popa o serie de informaţii utile pe care le-am adunat în aceste zile:

  • Nu este vorba de un singur urs! În Săcele, pe zona ce se întinde de la Bunloc până spre Highis avem de-a face cu peste 8 exemplare de urs – majoritatea pui abandonaţi de mamele ce se reproduc o dată la 2 ani. ( estimare realizată de experţi din domeniu, nu de noi).
  • Urşii sosesc în oraş şi ziua şi noaptea.
  • Asociaţia Life for Bear spune că până pe data de 16 unie 2017 nu există nici un fel de solicitare oficială pentru capturare şi relocare a unui urs din zona Săcele. Deci ce fel de demersuri aţi făcut până acum?
  • Din punct de vedere legal, în zona Săcele nu există conflict şi pagube provocate de urs (discutăm de procedura).
  • În zona Săcele-Cheia-Predeal-Râşnov-Poiana Braşov-Bran, din 1990 încoace, habitatele animalelor sălbatice s-au redus cu 10%. În zona Piatra Mare – Valea Gârcinului sunt densităţi foarte mari de urşi, peste media pe ţară. Ceea ce înseamnă că problema nu are rezolvare definitivă printr-o capturare şi relocare, ci doar poate fi ţinută sub control.

Şi nu domnule primar, într-o primărie eficienta NU trebuie să vă ocupaţi dumneavoastră PERSONAL de o astfel de problemă.

Mai bine vă ocupaţi de asfaltarea craterelor din oraş. Nu de altceva, dar poate cade vreun urs într-o groapă de pe stradă şi moare!

Şi să vezi atunci procese cu asociaţiile de protecţia animalelor!

PS: Foto cover şi filmuleţul de mai jos au caracter de divertisment şi sunt puse acolo pentru a transmite mesajul că situaţia nu are nevoie de intervenţii eroice de genul “mă ocup personal”, ci de o abordare sistematică, instituţională a problemei animalelor salbatice.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply