Home / Actual / Opinia spectatorului de teatru la Sacele

Opinia spectatorului de teatru la Sacele

Uneori, cititorii noştri ne scriu lucruri frumoase! Iată unul mai jos!

Mă plimbam prin Săcele într-o urâtă zi de februarie când am văzut lipit un afiş în oraş. M-am oprit instinctual, dintr-un reflex format din perioada când îmi căutam un apartament de închiriat şi citeam fiecare bazaconie de pe orice stâlp poate, poate găseam ce-mi trebuie.

De data asta afişul era despre altceva, despre o piesă de teatru organizată la Săcele! Ce interesant, nu ştiam că există aşa ceva la noi în oraş, fiind mai degrabă obişnuit cu Teatrul Dramatic din Braşov ca centru al celor interesaţi de William Shakespeare sau Matei Visniec. “Nici o problemă, merg o dată, de probă” mi-am zis şi am rămas cu gândul la teatru.

Evident că am uitat cu totul de piesa de la Săcele şi când m-am trezit eu să sun pentru un bilet, deja era sala cam plină. Noroc cu un amic care avea un bilet în plus. Aşa că am şi un sfat: cine are prieteni să-i cinstească repede!

Vineri, în ziua punerii în scenă a piesei “Moartea pentru patrie” (ce nume de piesă … uşor sinistru! Până la urma cine are chef să vadă o piesă despre moarte?) m-am prezentat la timp la sala de la fostul liceu Electroprecizia. Acum îi spune Victor Jinga, pentru generaţia mea va rămâne liceul Electroprecizia, de unde chiuleai de la ore ca să joci un fotbal, nu să mergi într-un bar la băut ca acum! Alte vremuri!

Parcă din alte vremuri este şi sala de spectacol, de fapt aceeaşi sală unde noi, foştii elevi mai organizam o cântare, o premiere, un concurs. Îmbătrânită, plină de amintiri, dar mai primitoare decât mi-o aminteam, fiind plină cu scaunele de la Teatrul Dramatic din Braşov, pe care le-am identificat repede. Vă spuneam doar la început că eram familiarizat cu sala din Braşov!

În sala am fost surprins să văd multă lume! Am crezut atunci când mi s-a spus că se umple sala, că este doar o glumă! Ei bine nu! Aproape plin, am încercat să număr repede un rând şi să extrapolez rezultatul. Mi-am dat seama că nu mai sunt la fel de bun la matematică aşa cum bănuiam. Oricum organizatorii s-au mişcat bine, cam 200 de persoane! Poate un pic peste!

Începe piesa, decor înghesuit, nişte cămăruţe interesante, 7 personaje în scenă. Sună promiţător! Şi chiar este, “Moartea pentru patrie” este comedie că-mi vine să râd des, ba nu este tragedie că-mi dau seama de seriozitatea subiectului, ba nu este comedie căci iar râd, ba nu …  Actorii fac o treabă bună! Mă poartă prin mai multe stări pe parcursul celor 2 ore de teatru! În final plec acasă cu senzaţia amară din finalul piesei, dar cu bucuria că am văzut ceva frumos la Săcele!

Mi-a plăcut în special un domn actor mai în vârstă ce joacă un rol uşor simplist al unui veteran de război în scaun de handicapat, dar în final îşi arata măsură valorii în 2 replici ce mi-au umplut ochii de lacrimi! Până la urmă asta este teatrul! Mulţi oameni te pot face să râzi, dar puţini te pot face să lăcrimezi!

Îi mulţumesc amicului meu pentru biletul oferit şi organizatorilor pentru piesa adusă! Au mai câştigat un client fidel!

PS: Între timp am aflat că cei ce au organizat sunt de la site-ul săceleanul.ro şi le-am trimis acest mesaj!

Trimis de un spectator al piesei “Moartea pentru patrie!”

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply