Home / Actual / O asociație civică se implică! Municipiul Săcele, localitate pilot pentru analizarea dimensiunii sociale a problemei animalelor hoinare

O asociație civică se implică! Municipiul Săcele, localitate pilot pentru analizarea dimensiunii sociale a problemei animalelor hoinare

În cadrul proiectului ”Animalele domestice hoinare și fără stăpân în România. Definirea problemei sociale și de mediu printr-o abordare participativă și inovare socială” am ales Municipiul Săcele drept localitate pilot pentru analizarea dimensiunii sociale a problemei animalelor hoinare. 

În urma discuțiilor avute cu cetățenii, consilierii locali și viceprimarul, în cadrul a trei întâlniri, am compilat împreună primele măsuri concrete care se pot lua pe plan local și pe care dorim sa vi le prezentăm dumneavoastră si Consiliului Local.  

Considerăm că aceste măsuri preventive sunt foarte importante mai ales că au existat dej accidente în Săcele cu instituire de dosar penal și plângeri legate de haite de câini. Sperăm ca sunteți informat că în ultimele luni, haite de câini hoinari au ucis și/sau desfigurat 4 copii pe teritoriul României, situație tragică care arată încă odată urgența rezolvării în mod corect și competent a gestionarii animalelor cu și fără stăpân la nivel de administrație publică locală. Trebuie să reamintim de asemenea, că majoritatea atacurilor și a accidentelor provocate de animale se întâmplă de obicei pe spațiul public unde responsabilitatea legală revine administrațiilor publice locale.

În cadrul întâlnirilor, am aflat că există un Regulament local privind deținerea, creșterea și circulația animalelor domestice și de companie pe raza Municipiului Săcele. Dupa analizarea acestui regulament local am constatat ca este destul de bine conceput, cu observația că, fiind emis în 2010, între timp legislația și anumite date topografice s-au modificat, iar acest regulament trebuie actualizat.  Prin prezenta înștiințare va sugerăm să aveți acest lucru în vedere.

O altă constatare importantă este faptul că cetățenii din Săcele nu cunosc prevederile acestui regulament și ca urmare, considerăm oportun să luați în considerare sprijinul și eventual o alocare de fonduri pentru desfășurarea unor campanii informativ/educative pentru conștientizarea populației cu privire la deținerea responsabilă a animalelor de companie.

La ultima întâlnire din cadrul proiectului, din 11.02.2022, s-a discutat posibilitatea realizării unei prime campanii de informare sub egida grupului local de acțiune cetățenească Săcele Cetățeni în Acțiune în parteneriat cu Municipalitatea Săcele.

Campania de informare va fi realizată prin intermediul unui fluturaș informativ al cărui text va fi realizat de către grupul civic local Săcele – Cetăteni în Acțiune și Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov după care va fi trimis spre aprobare Consiliul Local al Municipiului Săcele.  Grupul civic local Săcele – Cetățeni în Acțiune s-a angajat să distribuie materialul prin intermediul voluntarilor.  Menționăm încă odată dorința celor din grupul de lucru ca Primăria să contribuie financiar la tipărirea acestui fluturaș informativ în beneficiul comunității săcelene.

Proiectul”Animalele domestice hoinare și fără stăpân în România. Definirea problemei sociale și de mediu printr-o abordare participativă și inovare socială” este implementat de Societatea Română de Sălbăticie”, în parteneriat cu ”Federația Coaliția Natura 2000 România”, și ”Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov”. Mai multe informații despre proiect: www.animalehoinare.ro 

conform comunicare Asociatia Pentru Partneriat Comunitar Brașov

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia