Home / Actual / Mihail Veștea, senator PNL Brașov: Îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor publice, jalon în PNRR și reformă asumată pentru aderarea la OCDE.

Mihail Veștea, senator PNL Brașov: Îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor publice, jalon în PNRR și reformă asumată pentru aderarea la OCDE.

După săptămâni de dezbatere pe marginea proiectului de act normativ ce reglementează guvernanța corporativă, la inițiativa Guvernului, Comisia de Administrație a Senatului a votat varianta mult îmbunătățită care a rezultat din grupul de lucru constituit la nivelul Secretariatului General al Guvernului.

Proiectul a trecut, de asemenea, de votul plenului Senatului și merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

“Guvernul a trimis acest proiect în Parlament la finalul anului trecut, ca urmare a asumării reformei acestui domeniu, de altfel jalon în PNRR și condiție pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Am avut multe discuții pe marginea acestuia și am lucrat mult pe textul legii, iar din grupul de lucru constituit la nivelul SGG au rezultat mai multe amendamente pe care le-am preluat în Comisia de Administrație.

Dincolo de obiectivul asumat în PNRR și OCDE, România trebuie să facă progrese în îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor la care statul este acționar, altele decât serviciile de utilitate publică. Activitatea acestora trebuie eficientizată, redusă politizarea și monitorizată îndeplinirea obiectivelor de management. La fel de importantă este stabilirea unei structuri clare de asumare a responsabilității în cadrul administrației publice”, a declarat senatorul PNL de Brașov, Mihail Veștea.

Amintim că în Raportul referitor la îmbunătățirea guvenanței întreprinderilor publice din România, elaborat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică și publicat în anul 2022, au fost identificați mai mulți factori: lipsa monitorizării, a mecanismelor de asigurare a respectării legislației, precum responsabilitățile instituționale neclare.

Printre schimbările imediate aduse de noul proiect de act normativ sunt separarea funcției de reglementare de funcția de coordonare a proprietății statului sau a unităților administrativ-teritoriale în calitate de acționari; elaborarea unei politici de proprietate și stabilirea rolului statului si al unităților administrativ-teritoriale în conducerea întreprinderilor publice, dar și înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia