Home / Actual / Liviu Romașcu, animator socio-cultural în devenire

Liviu Romașcu, animator socio-cultural în devenire

Articolanimatori-LIVIU3Mă numesc Liviu Romașcu și sunt un tânăr săcelean implicat în activităţi de voluntariat și educaţie nonformală. De curând am descoperit termenul de animaţie socio-culturală.

Conceptul de animaţie socio-culturală se referă la o serie de activităţi distractive și interesante care au un scop educativ. Această parte de “animaţie” este benefică pentru că motivează persoanele care participă la o activitate de învăţare să socializeze mai mult iar informaţia este asimilată într-un mod mai plăcut. Animatorul socio-cultural este o persoană responsabilă și capabilă să realizeze cu un grup de persoane, în special copii și tineri, activităţi de natură nonformală precum jocuri de energizare, activități creative, activităţi de mișcare, teambuilding și altele.

Am ales să devin animator socio-cultural din curiozitate și din dorinţa de a-mi lărgi orizonturile profesionale. Toată această experienţă de “animator” a început cu un curs de formare desfășurat în perioada 16-22 martie la Centrul de Agrement Păltiniș, judeţul Sibiu. Cursul de “Animatori socio-culturali” implementat de Asociaţia Colors în parteneriat cu Reţeaua CAN Brașov a avut scopul de a forma 16 tineri din Săcele și Brașov pentru a putea lucra cu copiii de etnie romă în cadrul Programului de educaţie prin artă pentru copiii romi. În săptămâna “Școala Altfel” (6-9 aprilie) am început la Centrul de Zi din Săcele primele ateliere creative din cadrul programului. Aproape 400 de elevi cu vârste cuprinse intre 7-14 ani au luat parte la o serie de activităţi creative cu tema “Paștele”. Pe lângă multe jocuri și activităţi de mișcare, elevii au făcut felicitări, coșuleţe și benzi desenate. Prin aceste activităţi am încercat să dezvoltăm la copii anumite abilităţi precum: lucrul in echipă, abilităţile practice (handmade), partea de socializare dar și respectul reciproc.

Pentru mine toată această experienţă a fost benefică pentru că am descoperit un posibil drum de urmat în carieră și bucuria de a lucra cu copiii. Experienţa anterioara de voluntar m-a ajutat foarte mult la ceea ce înseamnă încredere de sine și totodată mi-a dat curajul de a sta în faţa unui colectiv numeros. Alături de colegii mei voluntari am reușit să realizăm cu succes toate activităţile propuse iar copiii au plecat acasă fericiţi și dornici să revină la următoarele ateliere din cadrul proiectului , ateliere ce vor avea loc în lunile Mai și Iunie.

Acum, în încheiere pot spune că voluntariatul reprezintă cel mai frumos mod de a-ţi petrece timpul liber, pentru că ajuţi persoane care chiar au nevoie ajutor și ești pus mereu în situaţii de a cunoaște lucruri și persoane noi cu care poţi socializa.

Articolanimatori-LIVIU

Liviu Romașcu a participat ca voluntar în programul “Multimedia – Pregătire pentru Viaţă” în perioada ianuarie – decembrie 2014.  Principalele sarcini ale sale au fost de a asista formatorii la implementarea activităţilor de training multimedia şi de a sprijinii elevii de clasa a IX-a să înveţe şi să rezolve sarcinile din proiect. Detalii despre acest proiect puteți citi pe www.multimedia.canbv.ro

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply