Home / Actual / Muzeul de Etnografie Brașov: Începuturile mecanizării agriculturii în Săcele

Muzeul de Etnografie Brașov: Începuturile mecanizării agriculturii în Săcele

Prima batoză acționată de o mașină cu aburi a funcționat în Săcele la începutul secolului al XX -lea, prin 1910-1915, când Köpe János din Cernatu a cumpărat o batoză marca “MAV” (Magyar Állami Vasúti Gépgyár), acţionată de o maşină cu aburi alimentată cu lemne.

Câțiva ani mai târziu, Magdó András a cumpărat şi el o batoză acționată de o maşină cu aburi, tot marca MAV. Mai târziu, Magdó a adus o îmbunătăţire maşinii cu abur, adăugându-i un circular cu care tăia lemne.

În anul 1929, Magdó András a cumpărat de la Depner Helmuth din Hălchiu primul tractor din Săcele, marca FORD.

Magdó a plătit pentru el 140.000 de lei şi s-a obligat să-i are lui Depner, în următorii doi ani, 20 de ha de pământ, la adâncimea de 30 cm. Magdó a folosit tractorul la batoză, la arat şi la tracţiune, până când i-a fost luat de C.A.P.

În anii ´30, în Săcele, s-au cumpărat și câteva tractoare germane marca HANNOMAG. Acestea aveau roţi din fier şi un motor diesel de 40 CP cu pornire pe benzină şi funcţionare pe motorină.

În Satulung, Köpe István, Czimbór István şi Fischer Gyula aveau batoze MAV, acţionate de tractoare. În anul 1958, toate utilajele agricole au fost luate la Staţiunea de maşini şi Tractoare Hărman, unde au funcționat o vreme, apoi au fost treptat înlocuite cu tractoare şi combine românești.

Sursa informațiilor: Cercetare de teren 2001, dr. Ioan-Geoge Andron, cercetător în cadrul Muzeului de Etnografei Brașov; fotografii din colecția Fond documentar a Muzeului de Etnografie Brașov

#MuzeuldeEtnografieBrașov #Transilvania #MuzeulEtnograficSăcele #haișitulamuzeu

Foto 1: Grup de țărani lângă tractorul lui Magdó AndrásFoto 2: Tractor HANNOMAG

sursa text Muzeul de Etnografie Brasov Muzeul de Etnografie Brasov | Brasov | Facebook

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia