Home / Actual / GAL Gârcini: Se cheltuiesc lunar zeci de mii de ron pe salarii, în ultimii 4 ani fără rezultat

GAL Gârcini: Se cheltuiesc lunar zeci de mii de ron pe salarii, în ultimii 4 ani fără rezultat

Timpul trece și ca peste tot lăsa urme însă în zonele sărace, timpul care trece, de cele mai multe ori, și pentru foarte mulți, este un dușman.

Este un dușman deoarece romii din Gârcini, de-a lungul celor 31 de ani de semi democrație, au primit promisiuni cu farașul iar după puțin timp toate promisiunile au fost uitate…mulți oameni au trecut pe acolo și au lansat strategii și planuri, ( de exemplu vezi realizarile GAL Garcini de la înființare până în prezent. Dacă nu vrei sa vezi sau nu știi unde sa cauți îți spun eu. Se cheltuiesc lunar zeci de mii de ron pe salarii, in ultimii 4 ani. Iar de atunci și până acum, nu exista nimic clar. Eu sunt sătul de câte consultariîntalniri, planuri și schimbari de planuri s-au ținut … Asta însemna administrația marca PSD).  

Sunt surprins de faptul cum oamenii de sus doresc să schimbe lucrurile de aici. Aceștia vorbesc, se implica și dau din casa. 

În cele ce urmează o sa prezint trei persoane care au vorbit, zilele trecute, despre comunitățile sărace (printre aceste comunități, includ, din oficiu, comunitatea din Gârcini) și proiecte care urmează sa fie finanțate ori reorganizate/nebugetate

Nu sunt o persoana care sa urmareasca ședințe de lucru din ministere, conferințe de presa, telejurnalele sau talk-show-urile,însă zilele trecute urechile, privirea si creierul mi-au picat concomitent pe trei chestiuni extrem de interesante.

O sa le prezinta în ordinea în care s-au desfășurat. Doi Miniștri ai României si o doamna Președinte deschid cu mult tact Cutia Pandorei.

Aceștia sunt sunt: dl. Cristian Ghinea – Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, dl. Sorin Cîpeanu – Ministrul Educației si dna. Alina Dragu – Președinte al Senatului României.  

In data de 11.02.2021, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, la o consultare privind PNRR, tema “Cum generam schimbări reale pentru cei mai vulnerabili?”, cu privire la ce tipuri de proiecte educaționale nu o sa fie eligibile, dl. Ghinea vorbește despre proiectul ,,Teach for România”. Las mai jos filmarea.

Pentru cei care nu știu, proiectul ,,Teach for Romania” se afla, sub forme diferite, în Scoala Gimnaziala Nr. 5 Sacele, de mai bine de 7 ani: tabără sub formă de practica pentru cadrele didactice din program în timpul verii, prin conferințe și publicații online, prin mentorat și sesiuni de sprijin pentru cadre, fie angajarea unor cadre didactice (în mare parte necalificate) care să lucreze în unitatea școalară mai sus amintită.

Din experiența mea și a elevilor acestor cadre, aceste persoane fac puțină cultura generala și multă dezordine. Mai doresc sa spun ca , în această școală, printr-o formare (scurta, de circa 2 luni) cu crema cremelor din România în ceea ce privește management educațional, marketing, psihologie organizațională etc, ajung 4-5-6 cadre/fiecare an școlar. În prezent în unitatea școlară exista aproximativ 11 cadre didactice care aparțin ,,Teach for Romania”, din promoția a 2-a până la promoția a 7-a. Doresc să readuc aminte faptul că o bună parte din cadrele didactice s-au simțit jignite de aprecierea domnului Ghinea, în acel moment europarlamentar, care a considerat comunitatea Gârcini o “bomba sociala” și mulți au ripostat în diverse moduri. … o sa dezvolt aceasta tema, mai în profunzime, cu o alta ocazie.

**In data de 14.02.2021, domnul Cîmpeanu, în calitate de Ministru al Educației, a fost prezent la o emisiunea de la Antena 3. La mijlocul emisiunii, rugat fiind de către realizator să denumească o școală pe care o consideră defavorizată, dânsul alege să vorbească doar despre școala din Gârcini.

Probabil dansul a ales această școală datorită faptului că din noiembrie 2020 până în prezent s-a pus o mare presiune la nivel de ministere și Guvernul pe această unitate școlară și această zonă defavorizată … sau pentru că o cunoaște personal din 2015 … sau pentru ca eu, împreuna cu alte persoane i-am vorbit dânsului despre aceasta unitate școlară încă din timpul în care nu era Ministrul Educației. 


*** În data de 20.02.2021, la evenimentul pus pe tapet de Platforma civica Areselmarcând 165 de ani de la abolirea sclaviei romilor în Principatele Române. Au fost invitate personalități de marcă, la nivel național și internațional. Tot evenimentul a fost extrem de bine pus la punct, atât prin scrisori deschise, invitați de marca la nivel național și internaționalabordări și puncte de vedere, perspective și direcții de continuare. Aș avea multe de spus despre acesta dar doresc sa atrag doaratenția pentru moment.

Adevarul gol goluț nu-l știm și este bine că este învăluit în mister! Cu siguranță că în timpul acesta, alte persoane care dețin funcții publice au apărut în spațiul public, și au vorbit despre Gârcini, cu perdea sau fără perdea, însă cu dezgust o spun, la nivelul administrației săcelene și la nivelul administrației județului încă nimeni nu a spus nici măcar “Gârcini”. Dar e ok!  

Aceasta este o doar realitate a zilelor, doar o parte a acestei lumi ciudate în care trăim, plină de ignoranță, ipocrizie, dezinformare și minciună. La toate acestea, administrația săceleană în ansamblul ei, de la primar, consiliu local, șefi de departamente și simpli angajați, toți sunt părtași.

Toți au trecut, au promis, s-au bătut cu pumnul în piept, și-au plecat. Iar comunitatea roma a rămas acolo mințită, umilită, batjocorită și țintă pentru alte planuri.  

Unde au fost până acum, vreme de 31 de ani, toate instituțiile statului? Oamenii de bine ai locului? ONG-uri și activiști? Politicieni și cetățeni? Cred că undeva sub teroare, frică, dezinteres ori indolentăcomplicitate și interes ascuns?!   

Închei prin a spune ca deși la nivel central se mișcă lucrurile în favoarea Garcinului și a altor comunități sărace din țară, la nivel județean și local totul este inert. 

Doamna Directoare prof. Tomos Iuliana să-și amintească discuția avuta in direcțiunea școlii nr. 5 undeva la sfârșitul lui noiembrie 2020. În baza acelei discuții, a dovezilor pe care le dețin și a acțiunilor care vor urma în primăvară, am multe rezerve ca o sa mai fie aleasă directoare școlii încă un mandat, așa cum își dorește.

În ceea ce privește, autoritatea locală și județeană, o să vedeți acțiuni de amploare, acțiuni comunitare. 

În ceea ce privește administrația săcelenă, în frunte cu domnul primar ing. Virgil Popa, precum și administrația județeană, vor avea surprize enorme în primăvară.

Florian Fekete

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia