Dragi gurmanzi din lumea largă
Ce mâncarea vă e dragă
Fiţi atenţi şi ascultaţi,
Urechea aici plecaţi.
Sărbătoarea a sosit
S-aveţi Paşte Fericit,
Cu lumină şi culoare
Şi în suflet-un veşnic soare.
Să întindeţi masă mare
Ca-ntr-o zi de sărbătoare,
Dichisită cu de toate,
Fragezi, proaspete bucate.
Printre ouă, cozonac
Sărmăluţe şi coniac,
Fripturică de viţel,
Încercaţi şi-un drob de miel.
E un preparat gustos
Şi e foarte delicios
C-un aspect puţin cam plastic
Şi un conţinut elastic.
Nu e greu să îl găteşti,
Iar apoi să îi priveşti
Crusta rumenă-n cuptor
Cu mirosu-mbietor.
Într-o oră jumătate
Ai încorporat de toate,
Le-ai tocat şi-amestecat,
Dragoste ai presărat.
Cu ficat, plămâni şi splină,
Un rinichi şi o măslină,
Pesmet alb, brânză de oaie,
Se lasă până se-nmoaie.
Organele se pun la fiert,
Ăsta e un lucru cert,
Ceapa verde-i mărunţită,
În ulei puţin călită.
Mixerul intră-n acţiune
Ca-ntr-o mare procesiune
De miros şi de culoare
Presărată cu savoare.
După ce s-au mărunţit,
Numai bune de gătit,
Organele-s amestecate
Cu mărar de calitate.
Se mai sparg şi ouă crude,
Aştepţi până se pătrunde,
Ceapa verde şi călită
Şi aluna mărunţită.
Sare şi piper se pun
Să-i dea gustul cel mai bun,
Iar în tava îmbrăcată
Pui un rând carne tocată.
Înainte de final
Se mai face-un mix genial:
Ceapă verde, două ouă
Crude, cu pesmet să plouă.
Brânză, ardei gras, iar ouă
Fierte şi tăiate-n două,
Totul pus pe primul strat,
Înc-un rând şi-am terminat.
După ce-am adăugat şi restul
Cărnii şi-am văzut progresul,
Cu prapore-acoperim
Şi cuptorul încălzim.
Aşezăm tava-n cuptor,
Drobul coace-ncetişor,
Iar după ce s-a gătit
Se lasă şi la răcit.
De vă place, dubii n-am,
Paştele bate la geam,
Poftă bună v-am urat
Şi „Hristos a înviat!”.
Ingrediente:
(pentru 8 porţii)
– organe de la un miel: ficat, rinichi, plămâni, splină
– 150 gr brânză de oaie
– 100 gr pesmet alb
– 10 legături ceapă verde
– 100 gr alune, pisate mărunt
– 4 legături mărar
– 2 ardei graşi
– 6 ouă crude
– 4 ouă fierte
1 linguriţă sare
– 1 linguriţă piper
– ulei de măsline
– hârtie pergament
Cu drag, pentru toţi cititorii „Săceleanul.ro” şi nu numai,
Alexandra Banciu vă urează „Sărbători pascale luminate!”