Home / Actual / Cronica unui eveniment ce trebuia sa fie la Sacele

Cronica unui eveniment ce trebuia sa fie la Sacele

foto noiA fost un weekend dulce-acrișor pentru săcelenii prezenți la Râșnov, la etapa de Cupă Mondială la schi sărituri feminin.

Dulce, pentru că și noi, jurnaliștii de ocazie de la www.Săceleanul.ro și Update Săcelean (foto stanga), ne-am întâlnit cu o mulțime de săceleni implicați în acest eveniment: oficiali, antrenori, organizatori și spectatori. Nu treceau 2-3 minute fără să vezi un chip de săcelean cunoscut, evident vedeta noastră fiind chiar Dana Haralambie, singura reprezentantă a României în Cupa Mondială.

DSC_0399Acrișor, deoarece Dana (și Vasilica, cum tot insistau crainicii și comentatorii TV să-i zică) nu a reușit să sară prea bine, ratând calificarea în manșa secundă în ambele zile de concurs. Poate a fost o zi slabă pentru Dana Haralambie (foto dreapta) , poate sportiva săceleancă a simțit multă presiune din cauza atenției ce i s-a acordat în ultima vreme. Antrenorii Danei au fost și ei foarte dezamăgiți, așteptările fiind mari, dar tot ei, antrenorii o pot scoate pe săritoarea noastră din groapa de moral în care se află și o pot ajuta să devină mai bună, mai puternică psihic și tehnic, astfel încât în viitor să scriem aici mai mult și mai frumos despre performanțele ei.

Din acrișor, weekend-ul se transformă în amar oridecâte ori ne aduceam aminte ce șansă unică a pierdut Săcelele și ce “noroc” au avut râșnovenii. Complexul sportiv este aur curat pentru un oraș mic și este sursă de mediatizare și promovare zonală. De promovare sportivă, Râșnovul fiind deja polul săritorilor în România, și de promovare a localității și a turismului prin numărul mare de persoane atrase de sport și de trambulinele din Valea Cărbunării.

O oportunitate ratată de Săcele și realizată la Râșnov, acolo unde s-au îmbinat și voința și putința de a realiza o investiție de viitor. Viitor, ce cuvânt frumos când este însoțit și de fapte, nu doar de vorbe! Ne răsună și acum în minte primele cuvinte pe care ni le-a spus antrenorul coordonator al lotului național de schi sărituri, nimeni altul decât săceleanul nostru, Florin Spulber: “Evenimentul ăsta trebuia să fie la Săcele”. Câtă dreptate are și câtă amărăciune trebuie să simtă un om ca Florin Spulber, știind că această șansă i s-a oferit orașului nostru prima dată și de abia apoi celor din Râșnov. Poate este și aceasta o explicație de ce astăzi nu se mai poate pune egal între Săcele și Râșnov. 

În weekend am fost plăcut impresionați de atmosfera occidentală de sărbătoare pe care un eveniment sportiv internațional o aduce: lume veselă și numeroasă, cam 5000 sâmbătă și 3000 duminică, muzică, turiști străini, reporteri, fotografi și care de televiziune și multe altele. Dar pe noi ne-a impresionat cel mai tare implicarea săcelenilor în organizarea acestui eveniment.

DSC_0459Nu vom spune că au fost vioara întâi, dar vă putem spune că erau peste tot: la stația de anunțuri era Sasha Spulber, care vorbea când în română, când în engleză, când în germană … parcă ne așteptam să anunțe lungimea săriturii și în japoneză, jos în zona sportivilor se învârtea plin de emoție Florin Spulber (foto stanga), coordonatorul lotului național, în aer, la propriu era Dana Haralambie, după cum șopteau baieții din public, cea mai frumoasă dintre sportive la doar 16 ani, iar sus pe trambulină erau alți săceleni ce asigurau partea tehnică.  În gradena antrenorilor Csaba Magdo aştepta nerabdător să îi facă semn elevei sale să pornească.

Nelly Popuțoaia în zona de secretariat alerga de colo-colo, încercând să rezolve micile probleme ce apăreau pe parcurs. Mulțumim Nelly pentru acreditările de presă și pentru informațiile utile. Și tot în zona secretariatului tehnic au activat și Gabriela Magdo, Adelaida Baila, Militaru Dana sau Liliana Bardas.  În zona turnului arbitrilor a activat Adriana Nica, mama lui Eduard Torok, sportivul nostru. Sus în zona de plecare a sportivilor au fost prezenți doamna profesoara Iuliana Teșileanu și domnul Constantin Teșileanu, iar arbitri de linie au fos: Dan Baiasu, Florin Brebeanu, Ștefan Chindris, Nicolae Pepene, Rasu Ramon sau Ovidiu Axinte.

Starteri au fost și săcelenii Andrei Balazs, Chițu Gheorghe și Grosz Wilhelm Jr, în zona de plecare responsabil fiind Costica Beldea, iar în cea de aterizare Mihai Pepene. Acestora li s-au adăugat și sportivii Ramona Frățilă, Pavel Cătălin, Iulian Bardas, Alexandru Mocănița, Adrian Grigore, Ovidiu Baila, Andrei Feldorean, Radu Păcurar, Mihnea Spulber sau Sorin Mitrofan.

trambuline saceleSăceleni, săceleni și iar săceleni. Antrenori, sportivi și tehnicieni, toți au pus umărul serios la organizarea excelentă a unei competiții internaționale cum nu a mai fost una de ceva vreme. Și toți, dacă doriți indispensabili! Da, indispensabili pentru că fără ei, putem afirma fără să greșim că evenimentul nu ar fi fost la fel. Indispensabili și pentru că tradiția sportului numit schi sărituri la Săcele este dusă mai departe, deși din trambulinele noastre nu a mai rămas nimic, decât o amintire dureroasă a ceea ce era odată și nu mai este (foto dreapta).

Suntem siguri că toți săcelenii prezentați mai sus s-au bucurat de reușita evenimentului, așa cum suntem siguri că toți au regretat că Râșnovul a fost gazda lui și nu Săcelele, atât de puternic reprezentat de ei. Dacă am uitat să menționăm pe cineva, ne cerem scuze.

Suntem mândri de voi, dragi săceleni, un sentiment de mândrie pe care îl simțim cu atât mai puternic, cu cât el parcă ne încearcă din ce în ce mai rar.

Autor: Ciprian Sterpu

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

7 comments

  1. Frumos comentariu! Mulțumim pentru aprecierea arătată săcelenilor implicați în acest eveniment: antrenori, sportivi, tehnicieni și nu în ultimul rând arbitrilor de schi sărituri ( majoritatea săceleni), care au muncit enorm la amenajarea trambulinei, cărând zăpada cu sacul de pe o trambulină pe alta! Păcat că acest eveniment nu a avut loc la Săcele. Cât ar fi avut de câștigat orașul nostru!!
    Dar asta este indiferența autorităților locale din Săcele, care nu vor să se implice în promovarea acestui sport care este de tradiție în orașul nostru și care a scos sportivi de performanță cu rezultate deosebite, ținând cont de nivelul acestui sport în țara noastră!

  2. Gabriela Magdo

    Frumos articol! Din pacate nu cred ca va sensibiliza autoritatile din Sacele care in loc sa sprijine sportul vor sa il distruga….cum au procedat cu Clubul Elevilor. Trist.

  3. Ar fi interesant sa afle toti Sacelenii si toti iubitorii sportului Cine e vinovat pentru aceea sansa si oportunitate unica oferita de OMV orasului nostru prima data ???

  4. Cristian Popa Pai exemplifica. Sau e secret de stat. Mi-as dori sa stiu cine e de fapt vinovat.

  5. Personal m-am ocupat in anul 2007 de acest proiect , am luat parte la intalnirile cu reprezentantii OMV am vazut cerintele lor.Am fost insarcinat sa ma ocup de reglementarea situatiei juridice a terenului de sub vechea trambulina pe care dupa cateva luni am reusit sa-l intabulez (cca.101 Ha) doar pe munca si cheltuiala mea ,dupa care s-a schimbat conducerea primariei si colac peste pupaza una dintre persoanele atat de gratulate pentru reusita de la Rasnov (sacelean de loc ) a bunevoit sa intervina la reprezentantii OMV pentru a transfera proiectul la Rasnov . Vinovat de acest lucru nu se face nici fostul primar Vasile Lata nici actualul Radu Nistor deoarece amandoi s-au implicat pentru realizarea acestui proiect si cunosc personal actiunile celor doi primari problema este ca persoana responsabila de mutarea proiectului la Rasnov a inoculat in mintea celor de la OMV ca daca nu dau spaga cca 40-50 mii euro la primarie proiectul nu se va realiza niciodata. In mod firesc austriecii si-au luat frumusel talpasita . Persoana vinovata de acest lucru (sacelean de loc) ar trebui sa fie exilat pentru aceasta MAGARIE deoarece ulterior in timpul desfasurarii FOTE a fost auzit facand in continuare afirmatia cu spaga de 40-50 mii euro pe la toate oficialitatile prezente la FOTE.

Leave a Reply