Home / Actual / Comemorarea a 120 de ani de la nașterea lui Gheorghe Dragoș.

Comemorarea a 120 de ani de la nașterea lui Gheorghe Dragoș.

Evenimentul va avea loc duminică – 30 septembrie – orele 12.00, la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Satulung.

Gheorghe Dragoş a fost un distins reprezentant al învăţământului şi culturii economice româneşti, a pus bazele învăţământului secundar şi superior economic românesc, un educator model, bun organizator, publicist şi economist.

Gheorghe Dragoș s-a născut la 30 septembrie 1898 în Satulung – Săcele, într-o familie cu un pronunţat spirit civic. 

A urmat primele cinci clase primare la Şcoala Confesională Ortodoxă Română de la Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Satulung, apoi patru clase la Gimnaziul Ortodox Român din Braşov.

Gheorghe Dragoș a înființat Şcoala Superioară de Comerţ din Satu Mare, cu limba de predare română, fiind primul director al acestei şcoli de le 15 noiembrie 1923 până la 1 septembrie 1929. 

Profesorul Gheorghe Dragoş a fost în 1931 al Academiei de Înalte studii Comerciale şi Industriale Cluj-Braşov și rectorul acesteia.

Aplecat spre o cercetare profundă în domeniile economic şi literar, profesorul a fost o prezenţă activă în publicistica locală şi în ţară.

Acesta a publicat în ”Anuarul Şcolii Superioare de Comerţ Satu Mare”, ”Viaţa Şcolară” în România de Nord Satu Mare şi alte câteva articole în Ziarul România de Nord Satu Mare din 1925: ”1 Decembrie”, ”Mijloacele pentru îmbunătăţirea situaţiei leului şi pentru ieftinirea traiului”, ”Unirea Principatelor”, Cultul şi dragostea de ţară”.

Farmacia Precizia