Home / Actual / Cifrele reale: 14,3% din săcelenii cu drept de vot l-au preferat pe Virgil Popa. Restul au ales pe altcineva sau nu au votat deloc

Cifrele reale: 14,3% din săcelenii cu drept de vot l-au preferat pe Virgil Popa. Restul au ales pe altcineva sau nu au votat deloc

Aceasta este reprezentativitatea reala a noului si totodata vechiului primar al Municipiului Sacele, Virgil Popa.

Alegerile locale intr-u sigur tur de scrutin creaza situatii statistice ingrijoratoare, dar si dezechilibrate.

Astfel, cele 3963 de voturi obtinute de acesta au insemnat un procent de 38,48% din sacelenii prezenti la vot. Dar cum acestia au venit la urne doar in proportie de 40% proportiile reale ale reprezentarii sunt altele.

3963 de voturi din cei 27642 de saceleni prezenti pe listele electorale permanente inseamna DOAR 14,33% din totalul alegatorilor cu drept de vot din municipiul nostru.

O cifra ingrijoratoare, indiferent de numele candidatului castigator, pentru ca extrapoland modelul, 14 saceleni au decis soarta administrativa pentru 100 de saceleni.

Ce este de făcut?!

In primul rand trebuie rezolvata problema alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin pentru primar.

Indiferent cine va beneficia de coordonarea actului guvernamental si politic in mandatul 2020-2024, revenirea la 2 tururi de scrutin in cazul de mai sus este o necesitate si o intoarcere la normalitate.

In al doilea rand, alegatorii trebuie sa-si exercite dreptul de a vota si de a-si desemna liderii locali. Absenteismul la vot, indiferent de motiv, nu este o solutie.

Este ca si cum ai avea un examen la care nu te prezinti pentru ca nu crezi ca-l poti lua. Trebuie sa incerci oricum, deoarece daca nu te prezinti, sigur il pici.

Deasemenea, o prezenta mica la vot le da posibilitatea celor ce manevreaza diferite categorii de alegatori sa obtina o victorie la limita, dar facila. O prezenta importanta la vot nu le mai da acestora sansa de a castiga prin influentarea unei mase fidele de votanti.

In final facem precizarea ca aceasta nu este o analiza indreptata impotriva nimanui, ci doar un semnal de alarma catre comunitatea saceleana care in 2016 s-a prezentat la vot intr-o proportie de 45%, iar acum in 2020 intr-una de 40%.

In acest ritm ajungem la alegeri locale in care ies la vot doar candidatii si membrii de partid si aceasta varianta NU este una castigatoare pentru nimeni.

Scenarii politice: Cine va fi viceprimar la Săcele?

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia