Home / Actual / Centrul Cultural Reduta va documenta și prelucra toate datele cu semnificație etnografică, istorică și artistică din zona Săcele

Centrul Cultural Reduta va documenta și prelucra toate datele cu semnificație etnografică, istorică și artistică din zona Săcele

Centrul Cultural Reduta Brașov anunță debutul proiectului cultural „Mișto tanda, mișto manda – e frumos la tine, e frumos la mine.

Proiect cultural de protejare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial din comunitățile rome ale zonei etnografice Săcele”, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în sesiunea I/2024, cu un buget total de 185.483 lei, din care 148.698 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.

Prin acest proiect cultural, Centrul Cultural Reduta își propune cercetarea, conservarea și punerea în valoare a bogăției culturale și a tradițiilor specifice comunității rome, prin documentarea acestora în cele foste 7 sate săcelene din Județul Brașov, precum și conceperea și prezentarea publică a unui program cultural-artistic și educațional specific acestei comunități, atât la Brașov, cât și la Săcele.

Proiectul va debuta cu un spectacol susținut de Taraful din Vărbilău și de Grupul de dansuri tradiționale rome RomaFest pe scena Centrului Cultural Reduta, în data de 7 aprilie, ora 19.00, organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.

În această vară, Centrul Cultural Reduta va documenta și prelucra toate datele cu semnificație etnografică, istorică și artistică necesare realizării unui film documentar etnografic, a unei broșuri și a unei expoziții foto-documentare etnografice, pe care le va prezenta în cadrul unui spectacol de muzică și dansuri tradiționale rome organizat la Liceul Tehnologic „Victor Jinga” din Săcele, în luna august.

Împreună cu partenerii din proiect, Centrul Cultural Reduta va organiza, la Săcele și la Tărlungeni, câte patru ateliere educaționale bazate pe meșteșugurile și tradițiile romilor păstrate în comunitate: de etnoiatrie – practici medicale populare, de confecționare coronițe funerare, de modelare a lemnului și de dansuri tradiționale.

Proiectul va fi implementat cu ajutorul partenerilor: Primăria Municipiului Săcele, Primăria Comunei Tărlungeni, Școala Generală nr. 5 și Liceul Tehnologic „Victor Jinga” din Săcele, Muzeul Etnografic Săcele – Secție a Muzeului de Etnografie Brașov și Asociația Romilor din Făgăraș.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia