Home / Actual / Ce veste bună! Ștefan (Fane) Lupu a devenit Tezaur Uman Viu

Ce veste bună! Ștefan (Fane) Lupu a devenit Tezaur Uman Viu

Păstrătorului și transmițătorului de valori cultural identitare, Ștefan Lupu din localitatea Săcele, jud. Brașov i-a fost acordat titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU în urma depunerii dosarului de candidatură de către Centrul Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională, spune newsbv.ro 

Programul TEZAURE UMANE VII, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Pe Ştefan Lupu îl cunoaştem ca fondator al Asociaţiei Zestrea Săceleană, coordonator al ansamblului cu acelaşi nume sau ca iniţiator al evenimentului Ziua Bunului Vecin.

Dar, puţini dintre noi îl cunoaştem ca fiind cel care a salvat de la distrugere peste 10 porţi mocăneşti şi în acelaşi timp a început să construiască altele noi.

Ștefan Lupu sau Fane cum îi spun cunoscuții, s-a născut la 27 martie 1953, în satul Araci situat la limita dintre județul Covasna și Brașov, fiind cel mai mic din cei 12 copii ai unei familii de agricultori.

În Săcele, a venit la şcoală, în 1968. Aici s-a angajat și tot aici a cunoscut-o pe Adela Ciobanu, urmașa unei familii de mocani, cea care avea să-i devină soție.

Prima poartă pe care Fane a salvat-o a fost în anul 1995, fiind şi cea mai veche dintre ele – poarta familiei Gologan, cu o vechime de peste 180 ani și care în prezent, se află la intrarea din curtea sa.

Celor 13 porţi recondiţionate, li se adaugă un număr de alte 7, pe care Fane le-a construit în atelierul său amenajat de pe Strada Mocanilor. Acestea au ajuns în diferite locaţii din Săcele precum cea de la Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Turcheş, în alte localități din judeţul Braşov (în Codlea, la Casa Artelor Tradiţionale „Neculai Diaconu”) şi chiar în afara graniţelor, în oraşul francez Vire.

Dar activitatea lui Fane Lupu nu se opreste aici si povestea lui merge mai departe!

Astazi il felicitam pentru realizari si ii dorim multa sanatate si putere de munca!

Gest deosebit! Plt.adj. Vrabie Raul, scafandru la ISU Brașov a ajutat victima unui accident la Săcele

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia