Home / Actual / Calea ferată suburbană Braşov – Satulung devine subiectul unei lucrări mult așteptată

Calea ferată suburbană Braşov – Satulung devine subiectul unei lucrări mult așteptată

Gruia Hilohi, Alexandru Daneș și Jonas Andras sunt autorii unei lucrări ce are ca temă Calea ferată suburbană Braşov – Satulung, linie parcursă în trecut de un tramvai, cunoscut și sub numele de “trenul galben”.

În curs de apariție, cartea este mult așteptată de iubitorii de istorie din zona Brașov și Săcele, în special de cei nostalgici ce au crescut cu poveștile despre “trenul galben”.

Iată ce spun autorii pe pagina dedicată de Facebook:

“Pe vremea când Săcelele erau un şirag de sate – e drept, dintre cele mai prospere – şi Braşovul avea o populaţie doar cât cea a Săcelelor de azi, locuitorii de rând beneficiau de un mijloc de transport ieftin şi rapid, ce mai putea fi văzut doar în câteva oraşe cu mult mai dezvoltate din Europa.

Cei ce au susţinut intelectual sau financiar progresul nu s-au intimidat în faţa dificultăţii începuturilor, iar autorităţile de atunci au înţeles să se comporte ca un sprijin pentru dezvoltare.

Generozitatea din epoca de pionierat nu a rămas fără rod: de-a lungul căii ferate au răsărit dezvoltări industriale stabile şi profitabile, dar şi cartiere noi, care au adus infinit mai mult folos comunităţilor decât un simplu mijloc de transport.

Cândva, străzile, câmpurile erau străbătute în grabă de trenuleţe de poveste, neobosite arătări ce au marcat viaţa mai multor generaţii.

„Tramvaiul” – cum era cu multă bunăvoinţă numit ineditul mijloc de transport – a însoţit îndeaproape destinele oamenilor de mai multe etnii în drumul lor spre şcoli, instituţii, fabrici, dar şi spre împrejurimile ce ofereau răgazuri de relaxare în natură.

Coloană vertebrală a coagulării urbane, micul tren a lăsat în urma sa nu numai fum, ci tot atât de vaporoase amintiri despre o lume ce nu va mai fi nicicând la fel”

text facebook, pagina “TramvaiulGalben”

foto jos: Tren în Gara Satulung, 1908 (foto Adler)

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply