Home / Actual / Brașovul implementează o strategie de transport public la nivel de metropolă. Vin 105 autobuze noi dotate cu motoare Diesel Euro 6!

Brașovul implementează o strategie de transport public la nivel de metropolă. Vin 105 autobuze noi dotate cu motoare Diesel Euro 6!

Municipiul Brașov este singurul din România care are o aglomerare demografică prin localitățile satelit (peste 400.000 de locuitori în total) care să justifice implementarea unui sistem de transport metropolitan. 

În acest context, s-a pus la punct Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, integrat în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Durabilă a Zonei Metropolitane.

Iar demersurile făcute în urmă cu câţiva ani încep să se concretizeze şi vorbim, la această oră, despre investiţii coerente în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport public pentru călători, spune Adrian Oprică (PNL)

În total, vorbim despre investiţii al căror cuantum este de aproximativ 128 de milioane de euro (127.869.097 euro, la un curs al euro de 4,66 de lei, pentru rigurozitate) care sunt în derulare sau care vor fi implementate până în anul 2021.

Aceste investiţii vor duce nu doar la creşterea calităţii şi eficienţei serviciilor de transport public de călători, dar şi la înnoirea flotei auto a RATBV SA Braşov, precum şi la îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ale angajaţilor companiei metropolitane de transport public.

• Achiziţia a 105 autobuze dotate cu motoare Diesel Euro 6. Suma necesară – 111 milioane de lei, contractată printr-un credit de la BERD. Zilele acestea va sosi la Brașov primul lot de 30 de mașini. Achiziția va fi finalizată până în martie 2019

• Achiziția a 25 de troleibuze moderne, articulate (pentru liniile 3, 7,8, 10 și 33) și 10 autobuze solo hibrid (pentru liniile 20, 51 și 52). Investiția este de 20 de milioane de euo, pentru care se depune proiect la POR, finanțare nerambursabilă de 98%. În acest moment se elaborează studiul de trafic și cel de oportunitate. Termen de implementare – sfârșitul anului 2019, îmnceputul anului 2020.

• Achiziția a 26 de troleibuze articulate (liniile 1,2,6, 31). Proiect depus prin MDRAP. Suma necesară – 78 de milioane de lei, asigurată prin POR – Axa 4.1, finanțare nerambursabilă de 98%. A fost publicat anunțul de licitație, termenul de depunere a ofertelor a fost 15.11.2018. Licitația este în derulare. Implementarea se face în trimestrul al II-lea din 2019

• Achiziția a 20 de autobuze electrice și a stațiilor de încărcare: 12 autobuze articulate (linia 5) și 8 autobuze solo (liniile 4, 16) și 8 autobuze solo (liniile 4, 16). Proiectul este depus prin MDRAP, valoarea este de 62 de milioane de lei, finanțare prin POR, cota nerambursabilă este de 98%. Au fost transmise documentele solicitate de MDRAP, urmează completarea cererii de finanțare și publicarea anușțuui de licitație. Termen de implementare – a doua jumătate a anului 2020.

• Achiziția a 32 de autobuze solo electrice și 20 de autobuze articulate electric-hibrid. Suma necesară – 137,8 milioane de lei, prin Fondul de Mediu, finanțare nerambursabilă de 80%, restul de la bugetul local. Consiliul Local a aprobat proiectul și asigurarea cotei de cofinanțare. Termenul de impleentare este sfârşitul anului 2020 – începutul anului 2021

• Infrastructură de garaj pentru transportul public – 8 milioane de euro, prin POR (finanţare 98%). Se elaborează Studiul de Fezabilitate. Termen implementare – 2022.

• Amenajare benzi dedicate transportului public în municipiul Brașov și trotuare adiacente – 4,5 milioane de euro, prin POR, finanţare nerambursabilă 98%. Se elaborează Studiul de Fezabilitate (s-a primit deja un draft de lucru). Implementare în 2021

• Terminal transport urban Gara Braşov – 2,3 milioane de euro, prin POR, finanţare nerambursabilă 98%. Se elaborează Studiul de Fezabilitate (s-a primit deja un draft de lucru). Implementare în 2021

• Extindere management informatizat al sistemului de transport public – 3 milioane de euro, prin POR, finanţare nerambursabilă 98%. Se elaborează Studiul de Fezabilitate și Studiul de Trafic. Implementare în 2021

• Sistem centralizat de monitorizare și control al traficului în municipiul Brașov – 6 milioane de euro, prin POR, finanţare nerambursabilă 98%. Se elaborează Studiul de Fezabilitate și Studiul de Trafic. Implementare în 2021

• Amenajarea a 30 de staţii de călători. Este un proiect în rezervă, nedemarat, în valoare de 700.000 de euro, poate fi finanţat prin POR, cu doar 2% cotă de la bugetul local.

conform declaratie Adrian Oprică

Anul 2019 aduce noi specializări la Spitalul Municipal Săcele. Pe lista sunt neurologia, nefrologia, urologia, dermatologia, diabetologia și oncologia

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia