Home / Actual / Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Satulung a găzduit o expoziție de icoane pe sticlă pictate de mai mulți copii din comunitatea parohială

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Satulung a găzduit o expoziție de icoane pe sticlă pictate de mai mulți copii din comunitatea parohială

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Satulung-Săcele, județul Brașov, a găzduit în perioada 25 decembrie 2022-8 ianuarie 2023 o expoziție de icoane pe sticlă pictate de mai mulți copii din comunitatea parohială, spune ziarullumina.ro

Micii iconari participă la activitățile atelierului de pictură pe sticlă organizat de Parohia Satulung-Săcele, iar pregătirea acestei expoziții a început încă din luna noiembrie 2002, sub îndrumarea preotului Alexandru Ioan Petrica.

Cei mici au fost inițiați în tainele picturii icoanelor pe sticlă, prin respectarea tehnicilor tradiționale.

„Urmărim familiarizarea copiilor cu istoria acestui fenomen artistic care s-a dezvoltat în anumite regiuni ale României. Atelierul are caracter permanent, iar la activități participă copii cu vârsta între 5 și 15 ani.

Pictarea icoanelor este o îndeletnicire deosebită care necesită nu numai iscusință artistică, ci și sensibilitate sufletească, credință în Dumnezeu și un comportament moral deosebit, toate împreună făcând posibile realizarea acestor «ferestre spre cer». S-au folosit modele vechi aparținând unor renumite centre de pictură pe sticlă cum ar fi Nicula, Șcheii Brașovului, Făgăraș, dar și modele mai noi. Copiii mărturisesc astfel că, prin icoană, prin contemplarea chipului zugrăvit pe ea, intrăm în comuniune cu sfinții”, a transmis preotul Alexandru Ioan Petrica.

Icoanele realizate de copiii săceleni au fost admirate de credincioșii care au participat la slujbele religioase săvârșite în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Satulung-Săcele în perioada sfintelor sărbători, expoziția încununând manifestările religioase și culturale organizate de comunitate la praznicul Nașterii Domnului, de Anul Nou, de Botezul Domnului și sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. 

conform text si foto Expoziție de icoane pe sticlă la Satulung-Săcele, județul Brașov (ziarullumina.ro)

Isvorul Satulung, echipa de fotbal a celor 7 sate săcelene, în perioada interbelică (partea a I-a) – Saceleanul

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia