Home / Actual / 4 ani de la redeschiderea Spitalului Municipal Săcele: Cifre și evoluție (partea I-a)

4 ani de la redeschiderea Spitalului Municipal Săcele: Cifre și evoluție (partea I-a)

Porțile Spitalului Municipal Săcele s-au redeschis acum 4 ani, pe 1⃣9⃣ iulie 2⃣0⃣1⃣7⃣, cu o structură de spital cu funcționare minimă (specialități de bază: medicină internă și pediatrie), aprobată prin Ordin de ministru din cadrul Ministerului Sănătății încă din 2014.

După repetate încercări s-a reușit punerea în funcțiune a singurei unități medicale publice din Municipiul Săcele. Procesul de redeschidere a demarat în martie 2017, iar până în iulie 2017 a fost pusă la punct infrastructura construcției.

Rezultatele funcționării vorbesc de la sine:

✔ Comunitatea are nevoie de servicii medicale, iar unitățile medicale existente în Municipiul Brașov au nevoie ca Spitalul Municipal Săcele să preia din presiunea activității medicale desfășurate în unitățile de primire urgențe a lor.

✔ Populația deservită de instituție este formată din 35.000 locuitori si municipiului Săcele, la care se adaugă cei ai comunelor arondate administrativ, într-un număr aproximativ de 30.000 locuitori.

✔ Pe lângă această populație, există și o comunitate de rromi în cartierul Gârcini, a cărui număr ajunge la 12.000 locuitori. Aici gradul de instruire și educația sunt deficitare, iar infracționalitatea și violența domestică sunt în ascensiune.

Redeschiderea spitalului a însemnat asigurarea unui act medical de calitate și în siguranță atât pentru pacienții din Săcele, cei aflați cu domiciliul în imediata apropiere a municipiului, cât și pentru cei domiciliați în Brașov, dar și în județele Covasna, Harghita, Prahova sau Târgoviște, care au apelat la serviciile medicale ale unității.

______________________________________

Vă prezentăm radiografia Spitalului Municipal Săcele după 16 trimestre de funcționare, în dinamica față de iulie 2017, astfel:

➡ Compartiment medicină internă – 13 paturi

➡ Compartiment Covid-19 adulți – 11 paturi

➡ Compartiment pediatrie – 10 paturi

➡ Compartiment Boli cronice – 12 paturi

➡ Compartiment îngrijiri paliative – 15 paturi (11 dintre ele sunt transferate temporar pentru Covid-19 adulți)

➡ Spitalizare de zi – 25 paturi

➡ Cameră de gardă

➡ Ambulatoriu integrat multispecialități

➡ Structuri și laboratoare paraclinice și de deservire a paturilor

➕

4⃣ paturi specialități medicale non-Covid-19

3⃣ paturi evaluare Covid-19

4⃣ paturi specialități chirurgicale

5⃣ paturi gastroenterologie

7⃣ paturi pediatrie

2⃣ paturi ATI SPA

Întrucât unitatea medicală nu mai funcționase timp de aproximativ 7 ani, nu s-au putut contracta serviciile medicale bazate pe indicatori statistici istorici cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brașov. S-a pornit la contracte pentru servicii clinice ambulatorii și camera de gardă în august 2017, iar în decembrie 2017 a fost semnat primul contract de servicii de spitalizare de zi pe cele 5 paturi disponibile la acel moment.

Structura de spital aprobată în aprilie 2018 face diferența în finanțarea unității medicale pentru perioada următoare. Dacă în anul 2017, semestrul II, au fost 4.583 de prezentări dintre care cele în camera de gardă au avut cea mai mare pondere, în anul 2018, semestrul I, au fost 5.447 de prezentări, cu o distribuție echilibrate între serviciile de spitalizare, serviciile clinice și camera de gardă.

Începând cu 1 august 2019 a fost semnat un nou contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brașov, fiind cuprinse noile specialități din structură, precum și paturile de boli cronice.

(VIDEO) La Săcele, urșii ajung din ce în ce mai des în zone centrale ale municipiului. Acum pe strada Carpaților!

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia