Home / Actual / 20 de ani de la înfrățirea localităților SĂCELE (România) și VIRE (Franța)

20 de ani de la înfrățirea localităților SĂCELE (România) și VIRE (Franța)

20 DE ANI DE LA ÎNFRĂȚIREA SĂCELE – VIRE

Mâine, 7 mai, se împlinesc 20 de ani de la înfrățirea cu orașul francez Vire.

Profesorul Dorel Cerbu, Președintele Asociației de Înfrățire „AMITIE” Săcele-Vire: ”Înfrățirea, ca instituție, nu exista în 1993 în țara noastră, anul în care avea loc Primul schimb cultural dintre liceele din Vire și Liceul Industrial Electroprecizia. Ea s-a conturat pe măsură ce tot mai multe sate și orașe din UE au început să adopte sate și orașe de la noi. Au apărut reglementări la nivel European care au permis, mai târziu, apropierea oficială a celor două localități aflate le 2700 km distanță.

Mai întâi au fost schimburile culturale liceale, bazate pe spectacolul viu și pe promovarea limbii și culturii naționale reciproce. Ele au oferit minunatul prilej ca cele două comunități să se cunoască și să se stimeze reciproc.

Cazarea în familiile participanților, cunoașterea nemijlocită a vieții cotidiene din cele două orașe și din zonele lor de influență, spectacolele în alte licee și localități, întâlnirile cu tineri neimplicați în acest proiect, lipsa unor scopuri ascunse (gen primirea de ajutoare, afaceri turistice, etc), autosusținerea financiară a schimburilor culturale din resursele bănești ale participanților, au făcut ca atât cei implicați în proiect cât și autoritățile locale să aprecieze aceste relații la adevărata lor valoare și să capete încredere în sinceritatea acestui demers.

Până în anul 2002, anul Înfrățirii, avuseseră deja loc 8 schimburi culturale între Liceul Marie Curie și Jean Mermoz din Vire (patru schimburi) și Liceul Industrial Electroprecizia ( rebotezat Victor Jinga) (patru schimburi).

În perioadele de vară, familiile franceze implicate în Asociația TRAC (care promova teatrul și acțiunile culturale) au facut două călătorii în Săcele și în țara noastră (iulie – august 1995 un grup de 12 persoane; iulie-august 1999 un grup de 21 de persoane).

În anul 1998 direcțiunea Liceului Industrial Electroprecizia a fost invitată să facă o vizită pregătitoare pentru a participa la Proiectul european Socrate –Comenius al Liceului Marie Curie din Vire.

În 6 Noiembrie 2000 Primarul orașului nostru, dl. Gheorghiță Mutu Petre îl primește oficial pe Primarul din Vire, dl. Jean Yves Cousin, pe d-na consilier Catherine Godbarge responsabilă cu Înfrățirile și pe dl. Alain Revet Președintele Comitetului de Înfrățire Vire-Săcele. În perioada vizitei oficiale, delegația franceză are posibilitatea să cunoască nemijlocit realitățile și oamenii orașului nostru și ai zonelor învecinate.

În 20 Iulie 2001 o delegație oficială a orașului Săcele este primită la Vire. Delegația, în frunte cu dl. Primar Gheorghiță Mutu Petre are ocazia să cunoască nemijlocit realitățile franceze din orașul Vire și din regiunea Calvados.

Cele două întâlniri oficiale ale delegațiilor primăriilor din Vire și Săcele au netezit drumul spre actul final: Înfrățirea Vire-Săcele și Săcele-Vire în anul 2002. Cu ocazia celui de al patrulea Schimb cultural licean Săcele-Vire, desfășurat în luna mai, mai precis în ziua de 7 mai 2002, are loc la Primăria din Vire semnarea oficială a Înfrățirii Comunității din Vire cu comunitatea din Săcele.

Atmosfera a fost entuziastă și plină de prospețimea tinerilor liceeni prezenți la ceremonie (a se vedea filmul aniversar al Înfrățirii făcut de Alain Revet).De altfel condiția înfrățirii celor două comunități nu era una politică, ci una cetațenească, așa cum îi stă bine Cartei Drepturilor Omului, care se află la baza relațiilor internaționale.

Oficialii politici în funcție au pecetluit o înfrățire care avea loc , în fiecare an, cu ocazia fiecărui Schimb cultural licean, prin spectacolul viu, muzica și dansurile tradiționale, vizitele de descoperire ale Regiunii Calvados și Normandia, Brașov și România.

În luna Iulie 2002, cu ocazia Sântiliei săcelene, delegația franceză a Primăriei și orașului Vire a consimțit Înfrățirea Săcele – Vire, într-o ceremonie emoționantă desfășurată la Primăria Săcele.O serie de gesturi ale consiliilor locale din Vire și Săcele au urmat Înfrățirii: amenajarea Parcului Săcele la Vire, dominat de Poarta mocănească a Meșterului nostru Ștefan Lupu (tezaur viu); amenajarea Parcului Vire la Săcele, dominat de stela de granit ”albastru de Vir„ donație a orașului Vire.

Au urmat vizite reciproce ale primarilor, proiecte comune ale administrațiilor locale, Foire a l`andouille 2015, Eurovire 2019 etc.Se încheia un ciclu oficial, dar prietenia sinceră și dezinteresată dintre cetățenii tineri șiadulți a continuat, prin Schimburile culturale anuale, care au fost oprite temporar, în 2020, de starea de pandemie.

Iată deci că suntem în prezența unui fenomen, credem noi, unic în cadrul prieteniei dintre două comunități etnic, lingvistic și cultural diferite. Din 1993 și până în 2020 sunt 27 de ani în care s-au desfășurat 25 de Schimburi culturale între liceele noastre (din 2014 la ele participă și Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă din Brașov). Ele au dat energia tinerească , energie care hrănește și dezvoltă acțiunile comunităților.

Ele au primit înțelepciunea și seriozitatea energiei adulților cu experiență care le-au organizat și condus.

Mulțumirile mele personale și recunoștința mea sunt îndreptate spre tinerii liceeni, actori, dansatori și cântăreți iubitori de artă, spre familiile lor care au susținut cu dăruire Proiectul, spre colegii animatori și însoțitori din Liceul Victor Jinga, CN Dr. Ioan Meșotă Brașov și Marie Curie din Vire, care au fost gazdele Proiectului și, nu în ultimul rând, spre consilierii locali și Primarii din Săcele și din Vire care au susținut cu convingere acest fenomen social și cultural longeviv.

Mulțumesc sincer de asemenea și tuturor cetățenilor din Săcele, Brașov și Vire care au participat și participă cu dăruire și entuziasm la această Înfrățire continuă între oameni și culturi ale gintei latine.”„La mulți ani Vire !”„La mulți ani Săcele !”

prof Dorel Cerbu – Președintele Asociației de Înfrățire „AMITIE” Săcele-Vire

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia