Home / Actual / Ștefan (Fane) Lupu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Săcele

Ștefan (Fane) Lupu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Săcele

Ștefan (Fane) Lupu a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Săcele și a fost premiat ieri, în cadru festiv, în sala de ședințe a Consiliului Local.

Păstrătorului și transmițătorului de valori cultural identitare, Ștefan Lupu s-a facut remarcat prin activitatea sa intensă și a dus la sporirea bunei reputații și imaginii Municipiului Săcele atât în județul Brașov, cât și în întreaga Românie.

Propusă de Ciprian Sterpu – vicepreședintele Consiliului Județean Brașov și susținută de consilierii PNL din cadrul Consiliului Local al Municipiului Săcele, inițiativa a fost aprobată de plen luna trecută. 

Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Săcele se adaugă unei liste cuprinzătoare de distincții pe care Ștefan Lupu le-a primit de-a lungul anilor: Distincția Tezaur Uman Viu, Distincția Crucea Șaguniană, Membru al Academiei Artelor Tradiționale sau Membru al Colegiului de Onoare Brașov.

Pe Ştefan Lupu îl cunoaştem ca fondator al Asociaţiei Zestrea Săceleană, coordonator al ansamblului cu acelaşi nume sau ca iniţiator al evenimentului Ziua Bunului Vecin.

Dar, puţini dintre noi îl cunoaştem ca fiind cel care a salvat de la distrugere peste 10 porţi mocăneşti şi în acelaşi timp a început să construiască altele noi.

Ștefan Lupu sau Fane cum îi spun cunoscuții, s-a născut la 27 martie 1953, în satul Araci situat la limita dintre județul Covasna și Brașov, fiind cel mai mic din cei 12 copii ai unei familii de agricultori.

În Săcele, a venit la şcoală, în 1968. Aici s-a angajat și tot aici a cunoscut-o pe Adela Ciobanu, urmașa unei familii de mocani, cea care avea să-i devină soție.

Prima poartă pe care Fane a salvat-o a fost în anul 1995, fiind şi cea mai veche dintre ele – poarta familiei Gologan, cu o vechime de peste 180 ani și care în prezent, se află la intrarea din curtea sa.

Celor 13 porţi recondiţionate, li se adaugă un număr de alte 7, pe care Fane le-a construit în atelierul său amenajat de pe Strada Mocanilor. Acestea au ajuns în diferite locaţii din Săcele precum cea de la Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Turcheş, în alte localități din judeţul Braşov (în Codlea, la Casa Artelor Tradiţionale „Neculai Diaconu”) şi chiar în afara graniţelor, în oraşul francez Vire.

Dar activitatea lui Fane Lupu nu se opreste aici si povestea lui merge mai departe!

Astazi il felicitam pentru realizari si ii dorim multa sanatate si putere de munca!

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia