Home / Actual / PNL propune modificarea legislației europeane pentru a folosi Mecanismul de Redresare și Reziliență în gestionarea urgentă a crizei energetice

PNL propune modificarea legislației europeane pentru a folosi Mecanismul de Redresare și Reziliență în gestionarea urgentă a crizei energetice

Europarlamentar PNL, Siegfried Muresan a depus în calitate de coraportor al Parlamentului European, proiectul de raport privind modificarea legislației europene a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

“În valoare de 700 de miliarde de euro, mecanismul este cel mai mare instrument de investiții adoptat vreodată la nivel european. A fost înființat în 2021 pentru a ne ajuta să trecem peste criza generată de pandemia de COVID-19 și pentru a întări economiile europene.

Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat, însă, prioritățile și nevoile țărilor membre ale Uniunii Europene. Această situație excepțională ne determină să lucrăm acum la modificarea legislației mecanismului pentru a putea folosi acest instrument mai eficient în gestionarea crizelor actuale, în special criza energetică’’, spune Siegfried Mureșan.

Iată principalele idei cuprinse în proiectul de raport:

Reducerea dependenței energetice de Federația Rusă. Suntem de acord cu propunerea Comisiei Europene de a folosi fondurile disponibile din mecanism pentru a finanța Planul „RepowerEU” privind reducerea dependenței energetice de Federația Rusă.

200 de miliarde de euro încă nealocate. Vrem ca fondurile încă nealocate din componenta de împrumuturi a mecanismului, adică peste 200 de miliarde de euro, să fie folosite cât mai rapid acolo unde este cea mai mare nevoie de ele pentru gestionarea crizelor, în special cea energetică. De aceea, statele membre care nu au solicitat încă aceste împrumuturi trebuie să spună cât mai repede dacă au nevoie de acești bani sau îi putem folosi în alte țări unde este mai mare nevoie.

Resurse financiare suplimentare. În Planul „RePowerEU”, Comisia Europeană propune suplimentarea bugetului Mecanismului de Redresare și Reziliență cu 20 de miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor energetice. Considerăm că această sumă este insuficientă și cerem Comisiei să găsească resurse suplimentare pentru a finanța investițiile energetice.

Implicarea autorităților locale și societății civile. Nu în ultimul rând, vrem ca autoritățile locale și regionale, dar și societatea civilă să fie implicate mai mult în implementarea și monitorizarea proiectelor și reformelor din Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Proiectul de raport va fi adoptat mai întâi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, cel mai probabil la sfârșitul lunii octombrie, după care va primi votul plenului Parlamentului European, cel mai probabil la începutul lunii noiembrie.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia