Home / Actual / Legea compostului: Autoritățile locale trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile

Legea compostului: Autoritățile locale trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile

Pe scurt, legea compostului ne spune că începând cu 1 ianuarie 2021 vom arunca separat deșeurile biodegradabile și compostabile la coșul de gunoi.

Din data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile.

Deasemenea, acestea trebuie să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci” și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

De ce e important să colectăm separat?
1. Pentru că altfel deșeurile vegetale ajung la groapa de gunoi. Groapa de gunoi crește și devine din ce în ce mai neîncăpătoare și poluantă. Deșeurile vegetale care ajung la groapa de gunoi, din lipsă de oxigen, produc gaz metan, principalul responsabil pentru încălzirea globală, cu un efect de seră de 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.
2. Pentru că altfel deșeurile se contaminează între ele și poluează solurile.
3. Pentru că în felul acesta putem reducem nivelul emisiilor de carbon, responsabile de schimbările climatice.
4. Pentru a ne face conștienți de risipa de mâncare pe care o producem anual. Dacă risipa de mâncare ar fi o țară, ar fi în top 3 state cu cele mai multe emisii de carbon. Aruncăm la coșul de gunoi sau irosim inutil aproximativ 1/3 din mâncarea pe care o cumpărăm. Asta înseamnă cam 127.500 de tiruri aliniate în coloană din Bucureşti până Munchen. Atunci când irosim mâncarea irosim o serie întreagă de resurse: apă, pământ, forță de muncă, energie, transport, bani.
5. Pentru că 60% la dintre deșeurile pe care le aruncăm la gunoi sunt vegetale și pot fi compostate și valorificate.
6. Pentru că puse într-un proces de compostare, se pot transforma în îngrășământ natural pentru soluri necesar în agricultură. Un compost corect înseamnă soluri sănătoase care produc plante mai bune care devin hrană gustoasă
7. Pentru că în felul ăsta reușim să reducem imensele gropi de gunoi care se apropie de orașe.
8. O dată cu acest obicei nou, de colectare separată, ne alăturăm țărilor civilizate care tratează deșeurile biodegradabile cu responsabilitate
9. Pentru că până în 2023 avem de îndeplinit un target de reciclare impus de UE de minim 55% din ceea ce aruncăm. Acum reciclăm doar 14%.
10. Pentru că este o directivă de la Uniunea Europeană și se lasă cu amenzi mari dacă nu o respectăm. De la 400 de lei pentru persoane fizice și până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
11. Pentru că face parte din principiile economiei circulare, unde nimic nu se aruncă la groapa de gunoi, totul se transformă, se reciclează sau se compostează și se valorifică.
12. Sistemele de compostare pot oferi oportunități financiare și pot crea locuri de muncă începând Un bonus pentru economie.
13. De fiecare dată când separi deșeurile și compostezi vegetalele ai un impact pozitiv.

Pe 3 noiembrie, Electrica Furnizare va sista alimentarea cu curent. Se lucrează pe 6 strazi din Săcele

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia