Home / Actual / Impresiile unui cetăţean după şedinţa de Consiliu Local de joi – 29 noiembrie

Impresiile unui cetăţean după şedinţa de Consiliu Local de joi – 29 noiembrie

Dupa ce am participat la sedinta publica din 29.11.2018 al Consiliului Local, cu curiozitatea de a asculta argumentele pro si contra la punctul doi al ordinii de zi ce a vizat obtinerea unui imprumut in valoare de 25,5 milioane lei (aproximativ 5.2 milioane euro) de catre Primaria Sacele pentru finantarea a patru proiecte, am ramas cu cateva concluzii care m-au pus pe ganduri.

Asa cum m-am asteptat, am participat la un spectacol de confruntari politice de grup si individuale care consider ca nu aduc nimic benefic pentru Sacele si pentru comunitate .

Orgoliile personale, aratarea cu degetul catre unul sau altul, cu ce a facut bine sau rau unul sau altul in mandatele anterioare le-am auzit la fiecare sedinta la care am participat.

Dupa toate aceste dispute am realizat, ca de fapt, nu am primit nici o explicatie economica-financiara care sa argumenteze solid necesitatea imprumutului.

Nu afirm ca aceste investitii nu sunt absolut urgente si necesare, dat fiind vorba, de Clubul Elevilor unde studiaza copii saceleni in conditii neadecvate, de Biblioteca municipiului, de canalizare in zona Baciu-Turches, de inchiderea rampii de gunoi neconforma cu legislatia actuala, si cred ca suntem toti de acord ca acestea trebuie facute si in aceasta privinta ajungem cu totii la un consens, sustinut si aprobat de toti consilierii prezenti.

Totusi motivul pentru care au fost discutii aprinse pe aceast punct de pe ordinea de zi, a fost cred, neincrederea, nesiguranta consilierilor ca acesti bani vor ajunge acolo unde trebuie.

Sincer, la fel am simtit si eu. Aveam nevoie de mai multe explicatii legate de acest imprumut. Faptul ca s-a mers pe repede inainte m-a facut un pic sceptica, iar informarile financiare evazive (cu sumele incurcate ) primite mi-au dat motive de ingrijorare.

Din pacate si spun asta din cunostinta de cauza, am avut parte de toate metodele de creditare (linie de credit, credit pe termen scurt si lung, grant ptr fonduri europene) aplicate de banci si din experienta va spun ca nu este greu sa obtii un credit.

Asta datorita faptului ca cifrele financiare ale primariei pe 2017 si primul semestru din 2018 arata bine, gradul de indatorare este unul mic, criteriu important in obtinere unui imprumut, dar in situatia economica actuala, dominata de nepredictibilitate si nesiguranta, conditiile stabilite si obligatiile ce sunt stipulate de contractul de credit pot fi impovaratoare si necalculabile (cash flow ?) chiar si pentru 1-2 ani ,dar pentru 12 ani !

Comparatia cu un credit luat pentru un televizor si 5 mil. de euro nu mi s-a parut un argument adecvat in aceasta discutie. La fel si acea propunere de indatorare de 30% pentru realizarea tuturor investitiilor in infrastructura.

Poate ca din aceasta prisma de „Stan patitul” am fost de acord cu acei consilieri care s-au abtinut sau au votat cu nu, cred ca au procedat asa din precautie si nu pentru ca nu doresc dezvoltare si investitii in orasul lor.

Pe marginea acestui imprumut s-a discutat de existenta de proiecte pe fonduri europene depuse in sensul realizarii investitiilor amintite si ca acest imprumut ar fi ca o plasa de siguranta , ”back up” (cuvant folosit de nenumarate ori in sedinta) pentru sustinerea financiara a acestor proiecte.

Sincer as fi cea mai bucuroasa daca aceste proiecte din bani europeni sunt depuse ,vor fi aprobate si implementate cat mai repede, desi nu am informatii in acest sens. Poate si noi cetatenii vom primi cateva lamuriri legate de depunerea lor, de strategia si obiectivele de implementare, de termene de finalizare si de rambursare, si nu in ultimul rand de sumele cuprinse in aceste proiecte.

Fara aceste informatii de interes pentru comunitate si datorita lipsei de comunicare cu cetatenii s-a creat si persista aceasta suspiciune si neincredere. Nu ezitati sa cereti ajutorul si parerea cetatenilor, suntem aici sa va sprijinim, sa va sustinem in munca voastra, sa va laudam pentru rezultatele obtinute, dar si sa va criticam, sa va cerem socoteala atunci cand consideram ca nu suntem informati.

a consemnat Izabella Paniti

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia