Home / Actual / “Frații Popeea în cultura săceleană”: Un proiect construit pe îmbinarea unor valori sfinte pentru românii de pretutindeni: cultură, credință, tradiții și istorie

“Frații Popeea în cultura săceleană”: Un proiect construit pe îmbinarea unor valori sfinte pentru românii de pretutindeni: cultură, credință, tradiții și istorie

Asociatia Despărțământul Astra Frații Popeea va organiza in perioada 1 august – 31 decembrie proiectul intitulat “Frații Popeea în cultura săceleană”

Proiectul este construit pe îmbinarea unor valori sfinte pentru românii de pretutindeni: cultură, credință, tradiții și istorie.

În contextul actual, în care Școala Gimnazială Nr.4 Săcele sărbătorește 150 de ani de la prima atestare, Despărțământul Astra Frații Popeea Săcele împlinește 20 de ani de la reînființarea sa în 2003, ne propunem redescoperirea personalităților marcante din cele șapte sate săcelene, în special familia Popea, și, totodată, dorim să vadă lumina tiparului prin reeditare cu adaosuri actualizate, cartea dlui profesor Liviu Dârjan: ”Publicistica la Săcele” pentru a fi pusă în justă valoare și activitatea culturală locală în ultimii 20 de ani .

Nu vor fi dați uitării nici episcopul Nicolae Popea, nici fratele său pr. Radu Popea, pentru care dorim realizarea unor busturi pe care să le amplasăm în curtea școlii nr 4, sau măcar bustul episcopului Nicolae.

Drept pentru care pe parcursul primelor trei luni din anul școlar 2023-2024, elevii din clasele gimnaziale  și profesorii de istorie de la Școala nr 4, vor realiza proiecte de cercetare și prezentare a membrilor familiei Popea. Aceste proiecte vor fi susținute,  promovate și premiate.

Cele mai bune  prezentări vor fi răsplătite cu o excursie tematică, la Caransebeș, dar și cu premii constând în cărți.

Așadar, un mix modern între organizarea de evenimente de calitate la Sacele, cu participarea si reprezentarea Municipiului la diverse actiuni ce vor aduce faima si prestigiu comunitatii sacelene.

De la reeditarea de carte, la comemorarea cărturarilor saceleni/oameni de vază , la testarea cunoștintelor istorice ale elevilor din clasele V-VIII si până la prezentarea de dansuri folclorice si obiceiuri de sărbatori, toate aceste acțiuni doresc să readucă în prezent locuri, oameni și acțiuni benefice comunității noastre.

Toate la nivel înalt, toate realizate cu profesionalism si dedicație de către membri ai Asociației Despărțământul ASTRA “Frații Popeea”  Săcele, parte integrantă a culturii noastre.

Proiectul ,,Frații Popeea în cultura săceleană” a fost inițiat și realizat de Despărţământul ASTRA „Fraţii Popeea” Săcele și este cofinantat de Primăria Municipiului Săcele.

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia