Home / Actual / Dosarul cu șină devine istorie în instituțiile publice începând cu data de 4 iulie

Dosarul cu șină devine istorie în instituțiile publice începând cu data de 4 iulie

Începând din 4 iulie, instituțiile publice, fie ele centrale sau locale, dar și persoanele juridice cu statut de utilitate publică, nu mai au voie să ceară dosar, fie el cu sau fără șină, și nici vreo taxă de dosar. Legea a fost promulgată la începutul anului, dar abia acum a intrat în vigoare. Tot din 4 iulie ar trebui sa dispară și copiile după acte. 

„Vestea bună este că, începând de astăzi, au intrat în vigoare prevederile legii căreia îi spunem, pe scurt, Legea dosarului cu şină. Este vorba de Legea nr. 9/2023. De astăzi, toate instituţiile publice de la nivel central şi local, precum şi orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărţii de identitate transmisă prin e-mail. De asemenea, documentele necesare obţinerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică”, anunţă ministrul Cercetării.

Dispar şi copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituţiile publice au obligaţia să asigure, în mod gratuit, foto-copierea acestora. Copia legalizată devine şi ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcţionarul competent. Totodată, instituţiile publice care cer plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale.

„Avem o lege a dosarului cu şină care de astăzi a intrat în vigoare şi o perioadă de 30 de zile de tranziţie. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul şi să ameninţăm cu sancţiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va sprijini autorităţile centrale şi locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Şi cred că împreună putem crea un spaţiu de lucru digital prietenos şi apropiat de cetăţean”, spune Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia