Home / Actual / Despre situația reală a Muzeului de Etnografie de la Săcele: Se investește în reparația clădirii, restaurarea colecțiilor și un spațiu modern de conservare

Despre situația reală a Muzeului de Etnografie de la Săcele: Se investește în reparația clădirii, restaurarea colecțiilor și un spațiu modern de conservare

Muzeul de Etnografie de la Săcele este un păstrător al istoricului și tradițiilor al acestor meleaguri, iar promovarea și valorificarea patrimoniului cultural al comunităților din zona Șapte sate reprezintă  o preocupare constantă a Muzeului.

În ultimii ani, au existat mai multe planuri de modernizare a ansamblului muzeal, atât al clădirilor, cat si a colecțiilor.

Colectivul muzeului are ca obiectiv în viitorul apropiat, schimbarea expoziției permanente cu alta, organizată după un discurs muzeografic contemporan, în concordanță cu toate standardele științifice actuale, care să corespundă așteptărilor publicului de azi;

De asemenea, expoziția de bază veche de peste 25 de ani, ea fost demontată din motive de conservare curativă, obiectele din material organic din cadrul expoziției au fost retrase pentru a fi supuse unor acțiuni de conservare curativă și apoi așezate în depozit; astfel acestea vor putea fi utilizate și la expozițiile următoare;

Ce urmează?

Sacelenii trebuie sa stie că există hotărâre de consiliu județean prin care s-a aprobat în bugetul pe anul 2024 al Muzeului de Etnografie la capitolul investiții realizarea unui  SF (Studiu de Fezabilitate)  cu elemente de D.A.L.I. pentru  restaurarea și reorganizarea expoziției Muzeului din Săcele și crearea unui spațiu modern de conservare și restaurare pentru colecțiile muzeale.

Merită menționat că în România sunt doar câteva laboratoare autorizate care nu fac față cererilor; acest spațiu va fi primul din județul Brașov și va asigura conservarea și restaurea bunurilor culturale din colecții de drept public și de drept privat;

Tot în prezent se caută și alte surse de finanțare pentru intrarea Casei dijmelor într-o  campanie de restaurare, astfel noua expoziție permanentă se va organiza într-o clădire curată, adecvată etalării pieselor din colecțiile etnografice;

Preocuparea pentru parteneriatul cu comunitatea continuă

Chiar dacă expoziția permanentă nu este deschisă publicului, preocuparea pentru păstrarea microclimatului și a stării de conservare a clădirii este o activitate permanentă a colectivului muzeului.

În fiecare zi sunt verificate și monitorizate aparatele de umidificare și deumidificare, la fel și senzorii de căldură și umiditate sunt atent monitorizați, iar senzorii antiefracție și de incediu sunt de asemenea monitorizați în permanență printr-o aplicație. 

În prezent, Muzeul de Etnografie păstrează parteneriatele cu liceele și școlile din Săcele și organizează anumite activități de pedagogie muzeale fie în școli ca ateliere de încondeiat ouă realizate cu d-na Anna Godri, fie în sediul din Brașov.

Ca o exemplificare a preocupării pentru promovarea Patrimoniului cultural din Săcele, în 28 martie 2024 a fost deschisă o expoziție cu titlul Tradiții de Paști la ceangăii din Săcele  în care sunt prezentate costume tradiționale, cămăși și textile de interior ceangăiești, un interior de casă ceangăiesc, lăzi de zestre, ouă încondeiate.

În urma unui parteneriat încheiat cu Centrul cultural Reduta, o acțiune din cadrul proiectului cultural finanțat de AFCN ”Mișto tanda, mișto manda” se va desfășura în iulie 2024 în cadrul Muzeului Etnografic din Săcele.

Muzeul de Etnografie va continua și în acest an să organizeze unele activități de pedagogie muzeală în școli și în licee din Municipiul Săcele.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia