Home / Actual / Despre Sântilia – Sărbătoarea mocanilor săceleni – Tradiții și Obiceiuri

Despre Sântilia – Sărbătoarea mocanilor săceleni – Tradiții și Obiceiuri

Sântilia este una dintre cele mai importante sărbători ale mocanilor săceleni, marcată an de an în jurul datei de 20 iulie.

Ziua Sfântului Ilie Tesviteanul este o manifestare a tuturor comunităților de oieri. În calendarul lor, această zi marca mijlocul sezonului pastoral, care începea la Sângiorz și se încheia la Sâmedru.

Perioada dintre urcarea oilor la munte și Sfântul Ilie era o perioadă aparte pentru ciobani, o perioadă de muncă intensă în condiții grele de locuit, de aprovizionare, de singurătate.

Conform tradiției, ciobanii nu aveau voie să coboare din munți și nici femeile să urce la stână, astfel curățenia trupului și a sufletului fiind de bun augur pentru stână. Sărbătoarea Sfântului Ilie, suprapusă peste o sărbătoare păgână dedicată celebrării soarelui, devenea astfel, prilej de reunire a familiilor și a comunității.

Pentru mocanii săceleni, însă, avea o semnificație socială aparte: după urcarea oilor la munte, de ziua Sfântul Ilie era prima ocazie când ciobanii coborau pentru a se întâlni cu părinții tinerelor fete pregătite pentru mărițiș.

Feciorii se tocmeau pentru viitoarea mireasă, iar femeile își alegeau viitorii gineri. Un element specific al acestei sărbători a fost oferirea de cadouri familiei de către cei întorși acasă sau cele pe care le ofereau tinerii fetelor. Acest din urmă obicei apare după Primul Război Mondial, când fetele puteau ieși din casă neînsoțite și puteau participa la această sărbătoare.

Oameni serioși și tăcuți, disprețuind chiar petrecerile și adunările zgomotoase, mocanii se lăsau purtați de valurile muzicii și ale veseliei o singură dată pe an, de Sântilie. Cu această ocazie se întâlneau și cu urmașii lor răspândiți în toată lumea.

Dacă doriți să aflați și alte aspecte din viața mocanilor din zona Șaptesate vă așteptăm la Muzeul Etnografic Săcele de miercuri până duminică, de la 09.00 la 16.00.

Sursa: ”Multiculturalitate și interculturalitate în cele 7 Sate Săcelene”, Săcele, 2013

Foto: Hora de Sântilie, Satulung, 1928, arhiva Fondului documentar al Muzeul de Etnografie Brașov

#Sântilia #ZiuaSfântuluiIlie #Transilvania #Șaptesate #mocanisăceleni #tradiții #MuzeulEtnograficSăcele

Antonia și Matilda Pascal Cojocărița sunt cap de afiș la Sântilia 2022. Iată și programul complet gândit de organizatori – Saceleanul

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia