Home / Actual / Depozitul ecologic de la Săcele: Amendă și ceartă pe închiderea fostei rampe de deşeuri menajere de la Timiş – Triaj,
foto informativ

Depozitul ecologic de la Săcele: Amendă și ceartă pe închiderea fostei rampe de deşeuri menajere de la Timiş – Triaj,

Depozitul se află pe un teren care aparţine Municipiului Braşov, însă, în perioada 2020 – începutul anului trecut, noua conducere a Primăriei Braşov a susţinut că fosta rampă trebuie închisă de către operatorul depozitului ecologic de la Săcele, Fin-Eco.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Sorin Banciu, solicită Primăriei Braşov să accelereze demersurile pentru închiderea fostei rampe de deşeuri menajere de la Timiş – Triaj.

Apelul reprezentantului Ministerului Mediului vine într-un moment în care România a fost condamnată în data de 14 decembrie 2023 de Curtea Europeană de Justiţie pentru faptul că nu a închis 31 de situri neautorizate pentru exploatare.

De asemenea, judecătorii europeni au impus României plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro şi a unei penalităţi de 600 de euro pe zi de întârziere pentru fiecare depozit de deşeuri.

“Situatia s-a agravat, deoarece singurul depozit de deşeuri menajere pentru care ţara noastră a fost sancţionată se află în Braşov. Este important ca braşovenii să fie conştienţi de faptul că primarul Allen Coliban a amânat demersurile şi a încercat să arunce vina pe alţii. Aceasta este prima dată când România este condamnată într-un astfel de caz. Îi rog pe primarul Allen Coliban să întreprindă toate acţiunile necesare pentru închiderea acestui depozit de deşeuri. Fiecare zi de întârziere înseamnă bani pe care fiecare român şi braşovean îi va plăti din propriul său buzunar”, a declarat Banciu.

Este important de menţionat că depozitul de deşeuri menajere de la Timiş – Triaj a fost închis încă din anul 1997 şi este necesară închiderea acestuia în conformitate cu legislaţia naţională impusă de Uniunea Europeană.

Depozitul se află pe un teren care aparţine Municipiului Braşov, însă, în perioada 2020 – începutul anului trecut, noua conducere a Primăriei Braşov a susţinut că fosta rampă trebuie închisă de către operatorul depozitului ecologic de la Săcele, Fin-Eco. În prima parte a anului 2023, autorităţile locale braşovene au anunţat că se vor ocupa şi de închiderea fostului depozit de deşeuri menajere şi au iniţiat un proces prin care solicită companiei Fin-Eco să suporte costurile lucrărilor.

Pe lângă depozitul de deşeuri menajere, Primăria Braşov trebuie să închidă şi depozitul de deşeuri industriale nepericuloase, situat în apropiere. Ambele depozite trebuie să fie închise până la finalul anului 2023. Până în anul 2020, închiderea celor două depozite a fost abordată ca un proiect unitar de către Primăria Braşov.

Este imperativ ca autorităţile locale să acţioneze prompt şi eficient în această problemă, deoarece consecinţele întârzierii în închiderea depozitelor de deşeuri pot fi dezastruoase pentru mediul înconjurător şi pot duce la noi sancţiuni financiare din partea Uniunii Europene. Este responsabilitatea Primăriei Braşov să găsească soluţii şi să implementeze măsuri concrete pentru a rezolva această situaţie urgentă.

În concluzie, este necesară o acţiune imediată şi hotărâtă din partea Primăriei Braşov pentru a închide depozitele de deşeuri menajere şi industriale nepericuloase. Este esenţial ca toate demersurile să fie făcute în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană, iar responsabilitatea pentru această situaţie să fie asumată în mod corespunzător. Doar prin acţiuni concrete şi eficiente putem proteja mediul înconjurător şi evita noi sancţiuni financiare.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia