Home / Actual / (Anunț Proiect) Școala Gimnaziala Nr 5 din Săcele implementează proiectul „Abordare diferentiata a dezvoltarii competentelor de literatie si numeratie la ciclul primar”.

(Anunț Proiect) Școala Gimnaziala Nr 5 din Săcele implementează proiectul „Abordare diferentiata a dezvoltarii competentelor de literatie si numeratie la ciclul primar”.

Școala Gimnaziala Nr 5 din Săcele, in calitate de lider de parteneriat, implementeaza incepand cu data de 10 decembrie 2024 proiectul „Abordare diferentiata a dezvoltarii competentelor de literatie si numeratie la ciclul primar”.

Proiectul este finantat de Ministerul Educatiei coordonator de reforme si/sau investitii, responsabil pentru Componenta 15-Educatie, finantator in apelul de proiecte „ Granturi pentru unitatile de invatamant pilot.

Valoarea totala a proiectului este de 5.506.700 RON, iar perioada de implementare este 10.12.2024- 31.03.2026

Evenimentul va avea loc luni 10 martie 2025, în Brașov, la sediul Facultății de Litere, sala Amfiteatru, situat pe Bd. Eroilor nr. 25 Brașov, între orele 12.00-14.00.

Despre proiect

Scopul proiectului: Imbunatatirea performantelor elevilor la absolvirea clasei a IV-a pana la nivel 4 (maxim pe ciclu primar) in competentele literatie, numeratie si invatare.

Investitiile propuse:

  1. Formarea cadrelor didactice din invatamantul primar si gimnazial

-I- Sesiuni de formare pentru profesorii de invatamant primar participanti la pilotare in utilizarea eficienta de instrumente si resurse dedicate evaluarii punctuale si continue a nivelurilor 1 -4 de literatie si numeratie.

-I- Sesiuni de formare pentru profesorii de invatamant primar participanti la pilotare in utilizarea eficienta de instrumente si resurse dedicate pentru dezvoltarea competentelor de literatie si numeratie pe diverse niveluri.

-I- Programe de mentorat individual pentru profesorii de invatamant primar participanti la pilotare in adaptarea procesului de evaluare-predare-invatare la nivelul grupei de lucru si la nivelul individual al elevilor.

-I- Sesiuni de formare a tuturor cadrelor didactice din unitatile de invatamant participante pentru a folosi instrumente de identificare si compensare a decalajelor de literatie si numeratie.

-I- Sesiuni de formare a tuturor cadrelor didactice din unitatile de Invatamant participante in vederea evaluarii si dezvoltarii competentei „Invatare” (a invata sa inveti)

  1. Materiale educationale

-I- Achizitionarea de resurse educationale specializate, pentru a sprijini implementarea noilor metode de predare si evaluare.

-I- Achizitionarea unei metodologii si a instrumentelor necesare pentru procesul de evaluare punctuala si continua a elevilor in vederea stabilirii nivelului de dezvoltare a competentelor si a repartizarii lor pe nivel.

  1. Software

-I- Achizitionarea accesului la o platforma digitala pentru dezvoltarea competentei de numeratie, posibil bazata pe Inteligenta Artificiala, care sa permita colectarea datelor si generarea rapoartelor de evaluare, progres si diagnoza a elevilor.

  1. Sprijin specializat

4- Angajarea de asistenti de literatie in liecare scoala pilot.

-I- Achizitionarea de servicii de evaluare, consiliere si terapie logopedica.

Rezultate prevazute:

Sunt vizate urmatoarele rezultate:

  • un model alternativ de dezvoltare a alfabetizarii functionale va fi fost pilotat si evaluat din perspectiva impactului asupra elevilor si a efectelor pe scara mai larga
  • un raport final va propune modalitati concrete de scalare a modelului alternativ la nivel de sistem de invatamant
  • 900 de elevi din clasele I-IV din formatiunile de studiu care incluse in pilotare isi vor fi imbunatatit competentele de literatie, numeratie si invatare
  • 200 de elevi din clasele I-IV din formatiunile de studiu care sunt incluse in pilotare vor fi beneficiat de sprijin individual sau logopedie dedicate cresterii nivelului lor de performanta scolara
  • 60 de cadre didactice, profesori pentru Invatamantul primar, vor fi fost formate si mentorate in metode specifice de predare-invatare-evaluare a competentelor de literatie, numeratie si invatare
  • 60 de cadre didactice, profesori pentru Invatamantul primar, vor fi fost formate si mentorate in utilizarea software-urilor bazate pe inteligenta artificiala in procesul de predare-invatare-evaluare la matematica
  • cel putin 60 de cadre didactice, profesori de discipline din invatamantul gimnazial, vor fi fost formate in metode de diagnoza a decalajelor de performanta in literatie si numeratie si in identificarea solutiilor disponibile la nivelul unitatii de invatamant pentru recuperarea acestor decalaje
  • 100 de cadre didactice, profesori de discipline din Invatamantul gimnazial, vor fi formate si mentorate in implementarea unor metode de dezvoltare a competentei de invatare (a invata sa inveti)
  • 5 directori si 8 directori adjuncti vor fi fost formati si mentorati in monitorizarea, diagnoza si remedierea aspectelor legate de dezvoltarea competentelor literatie, numeratie si invatare la nivelul ciclurilor primar si gimnazial.

– cel putin 300 de parinti vor fi dezvoltat abilitati de sprijinire a copiilor in imbunatatirea performantelor academice

Grupul tinta al proiectului cuprinde 3 categorii de participant!, in acord cu obiectivele proiectului, dupa cum urmeaza:

  1. Elevi din unitatile de invatamant

S 900 de elevi din clasele I-IV din formatiunile de studiu care sunt incluse in pilotare vor participa pe grupe de nivel la disciplina „Literatie” (acest numar se refera la anii scolari 2024-2026, ulterior numarul va creste la aproximativ 1600, incluzand perioada de sustenabilitate a proiectului de pilotare, in afara perioadei de finantare, pana in anul 2028 )

S 200 de elevi din clasele I-IV din formatiunile de studiu care sunt incluse in pilotare sesiunile de activitati de sprijin individual sau logopedie dedicate cresterii nivelului lor de performanta scolara

  1. Personal didactic din unitatile de invatamant

60 de cadre didactice, profesori pentru invatamantul primar, vor fi formate si mentorate in metode specifice de predare-invatare-evaluare a competentelor de literatie, numeratie si invatare

60 de cadre didactice, profesori pentru invatamantul primar, vor fi formate si mentorate in utilizarea software-urilor bazate pe inteligenta artificiala in procesul de predare-invatare-evaluare la matematica

cel putin 60 de cadre didactice, profesori de discipline din invatamantul gimnazial, vor fi formate in metode de diagnoza a decalajelor de performanta in literatie si numeratie si in identificarea solutiilor disponibile la nivelul unitatii de invatamant pentru recuperarea acestor decalaje

100 de cadre didactice, profesori de discipline din invatamantul gimnazial, vor fi formate si mentorate in implementarea unor metode de dezvoltare a competentei de invatare (a invata sa inveti)

  1. Personal implicat in managementul unitatilor de invatamant preuniversitar

5 directori si 8 directori adjuncti vor fi formati si mentorati in monitorizarea, diagnoza si remedierea aspectelor legate de dezvoltarea competentelor literatie, numeratie si invatare la nivelul ciclurilor primar si gimnazial.

Ca beneficiari indirecti 300 de parinti (aproximativ 60 la nivelul fiecarei unitati de invatamant) vor participa activ la sesiuni de educatie non-formala si vor dezvolta abilitati de sprijinire a copiilor in imbunatatirea performantelor academice

Implementarea pilotarii va fi susiinuta printr-un acord de parteneriat cu Asociatia OvidiuRo si Asociatia „Toti copiii citesc”. Ambele organizatii au experienta vasta in elaborare si sustinerea unor programe de dezvoltare a alfabetizarii la prescolari si elevi. Exista un acord de parteneriat semnat intre cele doua asociatii si liderul de proiect.

Proiectul isi propune sa implementeze si valideze o alternativa de organizare a procesului de predare-invatare-evaluare la ciclul primar prin care sa creasca in mod semnificativ gradul de alfabetizare functionala a elevilor din grupul tinta la intrarea in gimnaziu, facilitand astfel dezvoltarea competentelor superioare aferente invatamantului secundar, cu implicatii masive pe termen lung.

Avand un accent puternic atat pe competentele cheie (literatie, numeratie, invatare) cat si pe transformarea digitala si folosirea AI pentru sprijinirea Invatarii, initiativa Isi propune sa se asigure ca profesorii sunt pregatiti, rezistenti si dotati cu abilitatile si cunostintele necesare pentru a integra eficient instrumentele si expertiza noua In practicile lor de predare.

In acest fel, proiectul va spori si atractivitatea profesiei didactice prin stabilirea profesorilor ca actori cheie Intr-o transformare de sistem care include personalizarea invatarii prin abordari care usureaza munca la clasa si prin utilizarea responsabila a gruparii temporare pe nivel de abilitati ca stadiu de dezvoltare si pe utilizarea la fel de responsabila a inteligentei artificiale.

Date de contact beneficiar:

Scoala Gimnaziala nr 5 Sacele

Strada Barajului, nr 49, 505600, Loc. Sacele, Jud. Brasov Tel/Fax: 0368739179, email: [email protected]

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia