Home / Actual / Anonimat maxim la ora 12.00! Dezbatere publică fără public la Săcele…

Anonimat maxim la ora 12.00! Dezbatere publică fără public la Săcele…

Primarul Popa Virgil își freacă probabil mâinile de bucurie după ce a reușit (contra) performanța de a demotiva complet comunitatea săceleană.

Acum inginerul edil își poate continua nestingherit planurile pe 2023 fără să fie încurcat de dorințele si nevoile reale ale comunității pe care o va mai conduce încă un an și jumătate.

La dezbaterea publică ce avea ca tema bugetul local pe anul 2023 nu a participat niciun cetățean, probabil și din cauza orei 12.00, stabilită parcă strategic de administrație pentru ca oamenii ce muncesc să nu poată participa.

Acest aspect a fost sesizat și de consilierul PNL Izabella Paniti: ”La dezbaterea publica pe tema bugetului nu a fost prezent nici un cetățean. Am fost eu, consilierii Medianu si Cretu si persoane din aparatul administratiei. USR a depus contestatie la buget pe care o vom primi la documentati sedintei din 2 februarie 2023.”

PNL a depus 30 de propuneri și așteaptă ca acestea să se regăsească în buget

Consilierii locali PNL Săcele au propus o serie de proiecte si investitii pentru 2023, majoritatea dintre acestea fiind solicitate de comunitatea saceleana.

Iata lista completa a solicitarilor liberalilor:

 1. Bugetare pentru studiu de trafic și studiu de fezabilitate pentru înființarea liniei de transport în comun pe ocolitoarea mun. Săcele şi urgentarea demersurilor pentru înfiinţarea acestei linii. Modernizarea transportului public de persoane prin înnoirea în regim de urgenţă a parcului auto destinat transportului de călători .
 2. Modernizarea staţiilor de autobuz la standarde europene cu respectarea legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.  şi dotarea  staţiilor de autobuz cu sistem de afişaj electronic  al orarului de traseu.
 3. Semaforizare cu buton pentru trecerile de pietoni din zona şcolilor aflate pe Bulevardul Braşovului, Piaţa Libertăţii şi George Moroianu, marcaje speciale pe carosabil în apropierea acestora, plus iluminat special pe timp de noapte(surse fotovoltaice ) şi sistem cu camere de supraveghere la intrarea în şcoli în vederea asigurării siguranţei elevilor şi profesorilor .
 4. Suplimentarea numărului de camere video şi amplasarea sistemelor de supraveghere video în vederea asigurării siguranţei populaţiei şi reducerea infracţionalităţii în zonele de interes public, cu incidenţă crescută a criminalităţii ,pe anumite tipologii ale infracţionalităţii (furt,vandalism, agresiune verbală şi fizică,depozitare ilegală de deşeuri ,etc.) .
 5. Instalarea de rasteluri de biciclete, dotate cu acoperiș, sistem de siguranță și monitorizare video, pentru elevi, în curtea instituțiilor educaționale de pe raza municipiului Săcele.
 6. Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar (dotarea cu mobilier a sălilor de clasă, echiparea cu materiale și echipamente didactice a laboratoarelor și cabinetelor școlare, achiziționarea de echipamente informatice necesare procesului didactic, dotarea laboratoarelor de informatică și echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic)
 7. Iniţierea şi implementarea unor  programe de revitalizare şi regenerare a spaţiilor verzi publice  din jurul blocurilor din cartierele Electroprecizia, Ştefan cel Mare şi Movilei şi transformarea acestora în spaţii verzi deschise , de utilitate comunitară şi accesibile riveranilor în scopul  aducerii  și menținerii a acestora  în starea corespunzătoare funcțiilor lor. (Statul recunoaște dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spațiile verzi proprietate publică precum şi dreptul de a contribui la amenajarea spațiilor verzi.) Alocarea resurselor financiare  realizării  acestor acţiuni de înfrumuseţare şi întreţinere  cu implicarea cetăţenilor în scopul formării unei atitudini civice, de asumare a spaţiului public şi de conduită  responsabilă faţă de proprietatea publică. Prin astfel de  programe se urmăreşte creşterea suprafeţelor de spaţiu verde / cap de locuitor ,indicatorul pentru municipiul Săcele fiind de  doar 2,17 mp/cap de locuitor . (Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de metri pătrați de spații verzi, iar Organizația Mondială a Sănătății un nivel de 50 de metri pătrați/cap locuitor).
 8. Alocarea următoarelor sume pentru proiecte : Culte religioase : 500.000 lei, Culturale : 300.000 lei, Sportive : 200.000 lei
 9. Amenajare zona verde,teren sport şi loc de joacă în cartierul ANL Bunloc şi amenajarea unei EcoInsule pentru colectare selectivă a deşeurilor în acest cartier
 10. Introducere iluminat public strada Carpenului , modernizare (asfaltare 650 ml) str Carpenului .
 11. Repararea în regim de urgență şi aducerea în parametri optimi de circulaţie a străzilor Gârcinului, Lacului, Rodnei, Ferigii , Lămâiței, Ghioceiilor, Amurgului, Râului, Pajiştei (cu secundarele), Piscului
 12. Introducere iluminat public stradal cu montarea de lămpi solare stradale cu sursă LED (1200W)  în cartierul Gârcin . (costul mediu /bucată este de aproximativ 1000 lei : stâlp galvanizat + lampă + montaj ).
 13. Modernizarea căilor de acces către cimitirele din Municipiul Săcele: str.Coastei, str Timocului, str . Victor Jinga.
 14. Amenajare 10 locuri de parcare longitudinale pe str Ady Endre ( partea dreaptă în direcţia de mers spre centru- Poliţie) pentru descongestionarea intersecţiilor cu str. Armata Română şi Hărmanului ( vizibilitate redusă din cauza autovehiculelor parcate pe carosabil, datorată creşterii activităţii economice din zonă ,pericol de accidente, ( NORMATIV 24/1997 GEOMETRIA PARCARII- anexa IV.6.1. tabel 6.2.2  lungimea 5m latime 2 m) –proiectare si execuţie 
 15. Amenajare a cel puţin 20 de locuri de parcare în cartierul Ştefan cel Mare în faţa blocului 6 (prin reglementarea străzii în sens unic) ,spate magazinul Boro Market , vis-a-vis de Sala de sport .
 16. Reparaţii capitale şi modernizări ale canalelor colectoare de pe:  str. George Coşbuc (pârâul poienii Tâmaş)există aprobat  HCL 25/30.01.2020 de începere reabilitare canal pluvial str George Coşbuc (24 luni termen de finalizare) lungime 896 m ,cămine 20 buc , cămine geiger 10 buc , valoare totală 6.621.298,00 lei TVA inclus  din care C+M 5.450.630 lei

–  strada Canalului (Pârâul Valea Baciului) ,

– Narciselor-Nicolae Iorga ,

– str.Valea Cernatului- B-dul Braşovului- str.Al.I.Lapedatu (Pârâul Valea Cernatului )

 1. Reabilitare si modernizare străzi : strada Mihai Eminescu (are canalizare), proiectare si  execuție, strada Highișului – 451.18 ml : 2110 mp (DALI aprobat HCL21/3.01.2020 valoare totală 1.026270,08 cu TVA inclus din care C+M 807.845,77 lei ) și strada Pinului 170.5 ml :1450 mp  (DALI aprobat HCL 22/30.01.2020 valoare totală  696.876,25 TVA inclus din care 542.449,28 lei )
 2. Montarea unor dispozitive pentru colectarea uleiului uzat în cartiere.
 3. Amplasarea unor containere de colectare sticlă (pe culori) în cartiere; Sursa finanțare – bugetul local
 4. Înființarea unui Centru de colectare cu aport voluntar la Săcele .
 5. Programul primul trusou care să conțină un voucher de 1000 de lei ce poate fi folosit pentru achiziționarea de produse destinate îngrijirii copiilor nou născuți.
 6. Alocarea sumei de 50.000 lei în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice şi  sprijinirea victimelor violenţei domestice în asigurarea găzduirii  în centre de primire în regim de urgenţă pe perioadă determinată.        
 1. Finalizarea în regim de urgenţă a identificării şi luării în evidenţă a aşezărilor informale ,stabilirea numărului de imobile şi persoane cuprinse în acestea şi asigurarea unor condiţii decente de viaţă pentru persoanele vulnerabile din Zona Urbană Marginalizată – Cartierul Gârcin
 2. Demararea procedurilor pentru înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal Săcele (înfiinţare Club Sportiv de drept public – municipal,organizat ca instituţie publică, cu personalitate juridică de drept public şi de interes local)  în subordinea Consiliului Local al municipiului, în scopul susţinerii activităţii sportive de performanţă, cu mare impact la public – în condiţiile Legii nr.69/2000  privind educaţia fizică şi sportul, cu modificările si completările ulterioare . 
 3. Demararea procedurilor necesare întocmirii documentaţiilor urbanistice şi tehnice pentru amenajare/ transformare tabăra Brădet (domeniul public al municipiului Săcele suprafaţa de 24.976 mp conform HCL 100/25.04.2019) în Centru de pregătire pentru sportivi şi baza de agrement sportiv cu: bazin de înot, pista de atletism ,teren rugby,fotbal ,sală de sport pentru antrenamente,etc.
 4. Asigurarea cofinanțării de 20% pe proiectele școlare europene din bugetul local cu titlu de împrumut, sumele fiind ulterior recuperate de la școlile beneficiare, după încasarea diferenței de la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
 5. Înființarea și finanțarea parţială de la bugetul local a unui centru municipal before și after school, cu cofinanțare din partea părinților.
 6. Întocmirea unui  Plan de Urbanism Zonal – PUZ componentă industrial, comerţ, activităţi antreprenoriale, mică industrie, depozitare, servicii. Dintre variantele :

            – Zona str.Ecologiştilor – str.Rampei- Ocolitoare mun.Braşov-CET,

            – Zona str.Câmpului – DE 161-DE 157 – incinta CAP Satulung – Transformator

            – Zona Platforma Electroprecizia – str.Tărlungului- Ocolitoarea mun.Săcele (DE 145) – Rouleau Guichard- DE 142 – latura de Nord cartier Electroprecizia.

  Dintre variantele :

            – Zona – str.Bereczky Anna –str.Câmpului (DE224)- str.Avram Iancu (DE 213)

            – Zona – Str.Câmpului (DE 206) – spate case Str.Ciucaş -str.Muntele Roşu  (A 207-A209- A211).

            – Zona – str.Ciucaş (DE232) – pârul Durbav (CCN 234) -Str.Câmpului (DE 206) identic cu A 233.

            – Zona – Str.Florilor – DE 142 – spate case B-dul George Moroianu. identic cu A 137-parţial

            – Zona -str.Câmpului (DE 159) – DE 164 – limita de N a intravilanului – DE 155 ( zonele rămase nereglementate urbanistic din A 163/3 şi A 156 aflate în intravilan) .

   Dintre variantele: – Zona – Bolnoc superioară aflată în intravilan ( F1019, F1025, F1024, F382) – reactualizare

            – Zona  – Poiana Angelescu ,

            – Zona – Brădet-Valea Doftanei,

            – Zona – Vălăşoaia ,

            – Zona – Babarunca.

 7. Întocmirea unui Plan de Urbanism Zonal – PUZ – Turism, agrement, servicii conexe turismului.
 8. Întocmirea unui Plan de Urbanism Zonal – PUZ componentă rezidenţială:Dintre variantele :

            – Zona – str.Bereczky Anna –str.Câmpului (DE224)- str.Avram Iancu (DE 213)

            – Zona – Str.Câmpului (DE 206) – spate case Str.Ciucaş -str.Muntele Roşu  (A 207-A209- A211).

            – Zona – str.Ciucaş (DE232) – pârul Durbav (CCN 234) -Str.Câmpului (DE 206) identic cu A 233.

            – Zona – Str.Florilor – DE 142 – spate case B-dul George Moroianu. identic cu A 137-parţial

            – Zona -str.Câmpului (DE 159) – DE 164 – limita de N a intravilanului – DE 155 ( zonele rămase nereglementate urbanistic din A 163/3 şi A 156 aflate în intravilan) .

 

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia