Home / Cultura / Secretele si miresmele bucatariei sacelene – partea a II-a

Secretele si miresmele bucatariei sacelene – partea a II-a

Plăcinta mocănească – „o unealtă năzdrăvană cu puteri magice”Placinta- 2

 Un alt preparat tradiţional săcelean, care era extrem de iubit de domnul profesor Cazacu, este plăcinta mocănească şi, având în vedere că Sântilia tocmai a trecut, eveniment în cadrul căruia plăcintele jucau un rol de bază pe vremuri, este perioada potrivită pentru a prezenta modul de preparare al acesteia.

Putem afirma pe deplin că acest desert este o delicatesă specifică mocanilor săceleni, o „prăjitură” importantă din cadrul bucătăriei locale, dedicându-i-se chiar şi o petrecere renumită pe aceste plaiuri, „Balul plăcintelor”.

De ce aveţi nevoie?

– pentru aluat – 2 ouă întregi, un praf de sare, o cană de lapte, 30 grame de drojdie şi făină cât cuprinde (astfel încât să nu fie aluatul prea vârtos).

– pentru umplutură – o jumătate de kilogram de brânză burduf şi două ouă.

Cum se prepară?

Se face coca în castron şi apoi se frământă bine cu făină pe planşetă cu sucitorul. Se împarte în bucăţi cât o portocală mare. Aluatul, înainte de a fi împărţit, se lasă la odihnit o jumătate de oră şi se acoperă să nu se usuce. Apoi, se împarte în mai multe bucăţi, iar din fiecare bucată se vor face două plăcinte. Se întinde cât se poate de subţire. Se stropeşte foaia întinsă cu unt sau untură fierbinte. După aceea, se dau foile una peste alta ca să se ungă bine, dar nu se îndoaie. Se rulează pe o parte, apoi pe partea cealaltă şi se ţin în nailon de azi pe mâine sau câteva ore. Se întinde foaia cu brânza amestecată cu cele două, se acoperă cu jumătatea cealaltă şi se face refrec. La final, se prăjesc în ulei.

Poftă bună!

de Alexandra – Giorgiana Banciu

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply